current views are: 11

3 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση12:29

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται για την επόμενη κρίση

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την FED θα έρθει σε δύο μήνες

Δημοσίευση 12:29’

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την FED θα έρθει σε δύο μήνες

Η Federal Reserve, στην πρόσφατη συνεδρίαση, επικρίθηκε για τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, οι οποίες και χαρακτηρίστηκαν «πολύ καλές για να είναι αληθινές» και «εκτός πραγματικότητας». Αυτό που πολλοί αμφισβήτησαν είναι η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε συγκρατημένα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι σε χαμηλά 20 ετών και η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 3%.

Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις της Fed πιθανόν αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο δεν έχει χάσει την επαφή με τους κινδύνους της πραγματικότητας, αλλά προετοιμάζεται πιθανότατα για την επόμενη κρίση και φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή θα ξεσπάσει από παρόμοια πηγή με την προηγούμενη.

Ο επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ανησυχεί για τους μισθούς και τον πληθωρισμό. Έχει ωστόσο ανά καιρούς επισημάνει ανησυχίες για την αγορά του real estate, αλλά και το ράλι διαρκείας της αγοράς μετοχών. Φοβάται με λίγα λόγια μία φούσκα, όπως εκείνη των στεγαστικών δανείων, που πυροδότησε την παγκόσμια κρίση του 2008. Εκεί λοιπόν θέλει να εστιάσει περισσότερο την προσοχή του.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την αμερικανική κεντρική τράπεζα θα έρθει σε δύο μήνες όταν θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα όρια για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των τραπεζών σε περίπτωση ύφεσης. Από την απόφαση αυτή θα φανεί εάν πιστεύει ότι η επόμενη κρίση είναι κοντά ή όχι.


σχετικα αρθρα