ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγίδα στις e-αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2018, 10:32 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2018, 12:29
Η παγίδα στις e-αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Facebook Twitter Whatsapp

Το προσυμπληρωμένο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΦΚΑ δεν αναφέρει τίποτε για επιστροφές

Παγίδα ακύρωσης των αναδρομικών που φτάνουν μέχρι και μια 5ετία κρύβει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους συνταξιούχους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις αξιώσεις των συνταξιούχων για τη διακοπή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και για να αποφύγει τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων που ήδη υποβάλλονται μαζικά, τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν και ηλεκτρονικά.

Δεν λέει τίποτε όμως για αναδρομικά, ούτε για Δώρα που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι.

Συμπλήρωση

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή, όπως τις διένειμε χθες δωρεάν μόνον ο Ελεύθερος Τύπος για χιλιάδες αναγνώστες. Το κείμενο της αίτησης πρέπει να έχει:

* Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά.

* Το αίτημα για διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 σε κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και τα κομμένα Δώρα.

* Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν του καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά.

Το κόλπο

Το προσυμπληρωμένο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΦΚΑ, όμως, δεν αναφέρει τίποτε για επιστροφές, τίποτε για ανάλυση περικοπών και τίποτε για αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά Δώρων όπως λένε οι δικαστικές αποφάσεις! Το μόνο που λέει είναι «παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο (σημείο Β) της ηλεκτρονικής αίτησης γνωστοποιώντας στον ΕΦΚΑ ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων, επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν, από το 2013 ως σήμερα και ότι επιθυμούν να τους δώσει ο ΕΦΚΑ αναλυτικά όλα όσα κόπηκαν από μειώσεις και από Δώρα.

Όσοι κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και δεν αναφέρουν τα αναδρομικά, την ανάλυση των περικοπών και την επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους (σ.σ:: άσκηση προσφυγών – αγωγών κατά του ΕΦΚΑ) τότε είναι πιθανό να παραγραφεί η μελλοντική τους αξίωση για το σύνολο των αναδρομικών.

Δεύτερη αίτηση για το ίδιο θέμα δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, αλλά μπορεί να γίνει χειρόγραφα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr