current views are: 8

29 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:26

Τσακαλώτος: Η αναταραχή στην Ιταλία δυσκολεύει την έξοδο μας στις αγορές

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, είναι υπό έλεγχο».

Δημοσίευση 14:26’

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, είναι υπό έλεγχο».

Η αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές λόγω της νέας ιταλικής κυβέρνησης, κατέστησε δυσκολότερο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ωστόσο, όπως εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Σχολιάζοντας την αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, λόγω της αστάθειας που προκάλεσε στις αγορές η στάση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, είναι υπό έλεγχο».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου την ιδανική στιγμή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έγινε λίγο δυσκολότερη [η επιστροφή στις αγορές], από την άλλη όμως πιστεύω πως οι αγορές κατανοούν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, προχώρησε σε μια τεράστια δέσμη μεταρρυθμίσεων και διαθέτει ένα μαξιλάρι, ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να παραμένουν υπό έλεγχο για τα επόμενα δύο με δυόμιση χρόνια. Επίσης απέσπασε [από τους πιστωτές της] μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως η αναχρηματοδότηση [του χρέους] είναι πιο εύκολη σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιταλία».

Ερωτώμενος για το εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε πώληση ομολόγων μέσω τραπεζών απευθείας σε επενδυτές, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως θα αφήσει την επιλογή της χρονικής στιγμής για να γίνει αυτό στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Έχουν οδηγίες από την κυβέρνηση ότι όταν το κλίμα στις αγορές είναι κατάλληλο, τότε να προχωρήσουν. Αλλά η δουλειά τους είναι να εκπονούν την έρευνα και να μας λένε πότε είναι η ιδανική στιγμή. Έχουμε αποδεχθεί ότι μπορούμε να περιμένουμε [για την έξοδο στις αγορές] στο βαθμό που διαθέτουμε το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα διστάσουμε όταν κρίνουμε πως η χρονική στιγμή είναι σωστή. Και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι σωστός μεσοπρόθεσμα», είπε στη συνέχεια.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε και για τη διαμάχη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ο κ. Τσακαλώτος ζητεί από τις Βρυξέλλες να δείξει κατανόηση στη Ρώμη: «Η Ιταλία της οποίας το ΑΕΠ δεν έχει καταγράψει σχεδόν καθόλου αύξηση τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μία χώρα η οποία παρουσιάσει τεράστιες περιφερειακές ανισότητες. Είναι σημαντικό η Κομισιόν και τα κράτη – μέλη να λάβουν υπόψη την κατάσταση στην Ιταλία και να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα ήταν καλός για τους πολίτες, αλλά και την ίδια την Ευρώπη».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο η Ιταλία να διερευνήσει εναλλακτικές διεξόδους, πέραν του ευρώ, ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε πως είναι κάθετα αντίθετος απέναντι σε ένα «Italexit»: «Είμαι φιλοευρωπαίος, για πολλούς λόγους, αλλά ένας τεράστιος λόγος είναι γιατί πάντοτε φοβόμουν ότι εάν η ΕΕ διαλυθεί ως αποτέλεσμα θα εμφανιστούν ξανά άσχημες λαϊκίστικες δεξιές πολιτικές της δεκαετίας του 1930, με τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τους αντίπαλους εθνικισμούς».

Επομένως, είπε καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος, «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να εκπονηθεί μια προοδευτική ατζέντα, όχι μόνο να αποφύγουμε αλλά να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με έναν τρόπο που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από την άποψη των κοινωνικών ανισοτήτων, τον διαθέσιμο αριθμό θέσεων εργασίας και την ποιότητα αυτών των εργασιών».


σχετικα αρθρα