current views are: 10

15 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:03

EWG: «Πράσινο φως» για μη περικοπή των συντάξεων

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπήρξαν ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού

Δημοσίευση 12:03’

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπήρξαν ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού

«Πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και για το πακέτο παροχών που έχει εξαγγείλει έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση από το EuroWorking Group, καθώς οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έφεραν αντιρρήσεις στην πρόταση της Αθήνας.

«Το EuroWorking Group αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο EWG επισημάνθηκε πως αν και η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία για το χρέος, που περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%του ΑΕΠ το 2019, ακόμα κι αν δεν εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα.

Πλέον, απομένει να ενημερωθούν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως». Παράλληλα, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το εάν το μέτρο περικοπής των συντάξεων μελλοντικά θα ακυρωθεί, θα αντικατασταθεί ή θα παραταθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Ένα ακόμα ζήτημα που χρειάζεται διευκρίνιση έιναι το τελικό ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» του 2019. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που συνομίλησαν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται «κοντά» στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα», προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα θετικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την τελική της γνώμη για τον ελληνικό προϋπολογισμό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά, που εκπροσωπείτο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, προσήλθε στη συνεδρίαση του EWG έχοντας στη «φαρέτρα» της το πλεόνασμα ρεκόρ που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, το οποίο προέκυψε από το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου και των δημοσίων επενδύσεων.


σχετικα αρθρα