ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Τον Φεβρουάριο η δόση από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2018, 15:02 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 20:54
Ντομπρόβσκις: Τον Φεβρουάριο η δόση από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων
Facebook Twitter Whatsapp

Διέψευσε τηλεγράφημα του Reuters ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Μετά τον Φεβρουάριο του 2019 θα προχωρήσουν οι θεσμοί στην εκταμίευση της δόσης από την επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, διαψεύδοντας εμμέσως τηλεγράφημα του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι το Reuters χθες στο δημοσίευμά του έκανε λόγο για κίνδυνο απώλειας της εν λόγω δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, λόγω αργής προόδου στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

►Διαβάστε επίσης: Reuters: Κίνδυνος να χαθεί η πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως ότι οι δόσεις προς την Ελλάδα αποδεσμεύονται μετά από 6 μήνες τουλάχιστον και δεδομένου ότι η τελευταία δόση αποδεσμεύτηκε τον Αύγουστο , η επόμενη δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πριν το Φεβρουάριο. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, όπως είναι η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γίνεται μετά από τη θετική αξιολόγηση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, αναφορικά με το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή ποτέ δεν ήταν υπέρ του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μια δέσμη μέτρων που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ , χωρίς την εφαρμογή της προμοθετημένης περικοπής των συντάξεων. «Η μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική βιωσιμότητα μπορεί να πηγαίνει χέρι-χέρι με ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα και προσθέτοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα «οι πιστωτές της Ελλάδας να επιμείνουν στη μείωση των συντάξεων».

Επιπλέον, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το πακέτο κοινωνικών μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, αποφεύγει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, παρέχοντας 400 εκατ. ευρώ για στέγαση, μειώνει τον κίνδυνο της φτώχειας για τους νέους και περιλαμβάνει μέτρα για χαμηλότερους φόρους στην εργασία που είναι φιλικά μέτρα προς την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε, δε, ότι οι χαμηλότεροι φόροι για τα ακίνητα θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr