current views are: 7

6 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:22

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη: Χαμηλότερα εισοδηματικά όρια – Μετρά η εμπορική αξία ακινήτου

Αναλυτικά τι αλλάζει…

Δημοσίευση 05:22’

Αναλυτικά τι αλλάζει…

Δύο σημαντικές αλλαγές, που θα αφορούν τον υπολογισμό της αξίας του ακίνητου (εμπορική η αντικειμενική αξία)και νέα ελάχιστα  όρια ετήσιου εισοδήματος για όσους δανειολήπτες επιθυμούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη θα περιλαμβάνει ο, υπό διαμόρφωση, νέος νόμος  που θα ισχύσει από το 2019, παρότι όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διατηρηθούν οι περισσότερες των διατάξεων που ισχύουν σήμερα (διαδικασίες, χρονικά όρια εκδίκασης των υποθέσεων κλπ).

Οι αλλαγές που προωθούνται στο νόμο Κατσέλη κατ απαίτηση των θεσμών και των τραπεζών κρίνονται ως άκρως απαραίτητες για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων με αιχμή του δόρατος τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών αρκετοί από τους οποίους, με ψευδή στοιχεία, βρίσκουν καταφύγιο στο νόμο ώστε να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Ωστόσο υπάρχει διχογνωμία μεταξύ τραπεζών και Κυβέρνησης για το ύψος που τελικώς θα τεθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία και ποιοι δανειολήπτες θα αποκλείονται από την δυνατότητα υπαγωγής τους στο νόμο. Κι αυτό λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο ότι οι μισοί από τους δανειολήπτες που υπήχθησαν στο νόμο έχασαν στο ακροατήριο του δικαστηρίου την υπόθεσή τους..

 Αλλαγή πρώτη

Ως βάση υπολογισμού για την προστασία της πρώτης κατοικίας μελετάται να είναι η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα. Μάλιστα οι διοικήσεις των τραπεζών εισηγούνται η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει για τον άγαμο τα 75.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι τα 100.000 ευρώ για μια πολυμελή οικογένεια. Σήμερα το όριο προστασίας με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου κυμαίνεται σε ελάχιστη αξία τα 180.000 ευρώ μέχρι 280.000 ευρώ..

Αλλαγή δεύτερη

Να μειωθεί το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων των δανειοληπτών που σήμερα λαμβάνονται υπόψιν συνδυαστικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, καθώς κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά… Έτσι προτείνεται το όριο ετήσιου εισοδήματος για ένα άγαμο δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 8.180 ευρώ και να φτάνει για μια πολύτεκνη οικογένεια στα 24.000 ευρώ. Σήμερα ο νόμος Κατσέλη θεσπίζει ως ελάχιστο εισόδημα τα 13.906 ευρώ για ένα άτομο, τα 23.659 για το ζευγάρι και επιπρόσθετα 5.714 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία πρώτα..

Από κυβερνητικής πλευράς οι προτάσεις για τα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία, είτε αφορούν την εμπορική της αξία, είτε τα ελάχιστα ετήσια εισοδήματα των ιδιοκτητών -δανειοληπτών  απέχουν σημαντικά σε σχέση με αυτά των θεσμών η των τραπεζών καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει να κυμαίνονται πολύ υψηλότερα. Ειδικότερα για την εμπορική αξία ενός ακινήτου το ελάχιστο όριο σχεδιάζεται να είναι πάνω από 120.000 ευρώ (για ένα άτομο) και να φτάνει τα 180.000 ευρώ (για μια πολύτεκνη οικογένεια),ενώ τα ελάχιστα ετήσια εισοδήματα των δανειοληπτών να είναι κοντά σε αυτά που ισχύουν σήμερα για όσους έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, δηλαδή από 13.906 ευρώ έως 40.000 ευρώ.


σχετικα αρθρα