6 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση15:07

Αντικειμενικές αξίες: Πότε συμφέρει η μεταβίβαση των ακινήτων

Οι νέες τιμές θα περιορίσουν τη φορολογία στις ακριβές περιοχές και θα κάνουν φθηνότερες τις γονικές παροχές ή δωρεές για μεγάλες κυρίως κατοικίες

Δημοσίευση 15:07’
akinita45741

Οι νέες τιμές θα περιορίσουν τη φορολογία στις ακριβές περιοχές και θα κάνουν φθηνότερες τις γονικές παροχές ή δωρεές για μεγάλες κυρίως κατοικίες

Τις νέες τιμές ζώνη​ς που θα πρέπει να αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα ξεκινούν να καθορίσουν οι εκτιμητές ακινήτων, κάτι που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα πρέπει να έχιε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν ξέρουν αν πρέπει  προχωρήσουν τώρα στη μεταβίβασή τους ή αν τους συμφέρει να περιμένουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ”Τα Νέα”,  το ύψος του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στο ερώτημα αν συμφέρει τώρα ή αργότερα η γονική παροχή ή η δωρεά, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το είδος του ακινήτου που θα μεταβιβαστεί και την περιοχή. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν:

Στην παρούσα φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς, ούτε θα αλλάξει τα αφορολόγητα όρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία βρίσκονται αρκετά κάτω από τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν και να προβληματίζονται, αφού δεν θα πληρώσουν φόρο για τα ακίνητα που θα περάσουν για παράδειγμα στα χέρια των παιδιών τους. Τα αφορολόγητα ποσά και ειδικά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, είναι υψηλά και καλύπτουν ακόμη και μια αύξηση των τιμών ζώνης, ειδικά στις περιοχές όπου σήμερα οι τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως των 600, 700 και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, ενώ σήμερα χωρίς φόρο μπορεί να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που η πρώτη κατοικία αποκτάται με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα.

Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας με συντελεστές 1%, 5% και 10%. 

Μια γονική παροχή ακινήτου το οποίο βρίσκεται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως είναι η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, το Ψυχικό, σήμερα κοστίζει ακριβά λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών. Για περιπτώσεις ακινήτων σε τέτοιες περιοχές αξίζει κανείς να περιμένει. 

Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 50% αναμένεται μείωση των τιμών ζώνης. Μάλιστα το όφελος για τους φορολογουμένους θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας. Χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν σήμερα γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. 

Επίσης, σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα. Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας.