26 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση10:06

Μαύρα μαντάτα για Ερντογάν: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριo

Η τουρκική λίρα σημειώνει σημαντικές απώλειες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999.

Δημοσίευση 10:06’
ubit8d1603706980348

Η τουρκική λίρα σημειώνει σημαντικές απώλειες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα, έναντι προσδοκιών για μεγάλη αύξησή τους.

Η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον νέας μεγάλης συναλλαγματικής κρίσης και βλέπει τη λίρα να βουλιάζει και τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται συνεχώς.

Το νόμισμα διέσχισε το κρίσιμο ορόσημο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών στο τουρκικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα, σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία τους Ευρωπαίους αλλά και τις ΗΠΑ.

Απώλειες σημειώνει η τουρκική λίρα

Το δολάριο σημειώνει άνοδο 1,19% στις 8,0525 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2019. Υπό πίεση βρίσκεται και το τουρκικό χρηματιστήριο με τον Bist 100 να χάνει 1,08%.

Το Bloomberg σημειώνει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999!

Είναι η πρώτη φορά που σπάει το φράγμα των 8 δολαρίων.

uhmpf1603706882013

Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τη μείωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, τις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το Bloomberg σημειώνει πως η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματός της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της.


σχετικα αρθρα