26 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση08:26

Μαύρα μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοϊού – Κακοί οιωνοί από τη Σιγκαπούρη

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ένας ακόμα κακός οιωνός για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο διάστημα

 

Δημοσίευση 08:26’
uzjydr1585211436150 scaled

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ένας ακόμα κακός οιωνός για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο διάστημα

 

Το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης συρρικνώθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση ή κατά 10,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, επίδοση που είναι η χειρότερη μετά την κρίση του 2008 για αυτόν τον δείκτη-κλειδί στην Ασία, καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας σήμερα.

Το υπουργείο Εμπορίου, που έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα, αναθεώρησε ταυτόχρονα προς τα κάτω την εκτίμησή του για την πορεία του ΑΕΠ το σύνολο του έτους: πλέον προβλέπει συρρίκνωση, που θα κυμανθεί από το –1% ως το –4%, από ύφεση –0,5% ως ανάπτυξη +1,5% που προέβλεπε μέχρι τώρα.

Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται συχνά «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» διότι η οικονομία της είναι συνήθως η πρώτη που πλήττεται όταν ξεσπούν κρίσεις, αλλά επίσης και η πρώτη που ανακάμπτει.

Οι περιορισμοί της κίνησης και τα άλλα μέτρα με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, που επέβαλαν πολλές χώρες, καταφέρνουν βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί σε μακρά περίοδο ύφεσης, προειδοποιούν ειδικοί.

Η πόλη-κράτος, κόμβος των αερομεταφορών, εμπορικό σταυροδρόμι και χρηματοοικονομικό κέντρο-κλειδί στην Ασία, είναι ανάμεσα στους πρώτες που υποφέρουν ότι οι παγκόσμιες εμπορικές ανταλλαγές παραλύουν. Ήδη δοκιμάστηκε εξαιτίας του αντίκτυπου του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τα δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο στη Σιγκαπούρη σηματοδοτούν τη χειρότερη συρρίκνωση από το 2009, όταν μαινόταν πλέον η παγκόσμια οικονομική κρίση και η νοτιοανατολική Ασία βίωνε οικονομική ύφεση.

Το υπουργείο επισήμανε τον «μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας» για τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι το επίπεδο του κινδύνου ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο.

Πάντως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι προκαταρκτικά, οι αριθμοί ενδέχεται να μεταβληθούν όταν δημοσιοποιηθούν τα οριστικά.

Η Σιγκαπούρη έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, απαγορεύοντας την είσοδο σε αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους, ακόμη και σε εκείνους που απλώς επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις, αυτή την εβδομάδα.

Στην πόλη-κράτος έχουν καταγραφεί 631 κρούσματα του κορωνοϊού και δύο θάνατοι.


σχετικα αρθρα