3 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση15:40

Δήλωση-σοκ από Τζεντιλόνι: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη

Η πρόβλεψη Τζεντιλόνι έρχεται την ώρα που η μια μετά την άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε νέα ρεκόρ.

Δημοσίευση 15:40’
geujgf1650953150594

Η πρόβλεψη Τζεντιλόνι έρχεται την ώρα που η μια μετά την άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε νέα ρεκόρ.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, εν μέσω έκρηξης του πληθωρισμού και όξυνσης της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης» είπε συγκεκριμένα Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Εurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ενδεχόμενη ύφεσης, διψήφιος πληθωρισμός

«Γνωρίζουμε ότι είχαμε τους πρώτους 6 μήνες μια αξιοπρεπή ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και βλέπουμε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να πέφτει», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης και βλέπουμε διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά στη ζώνη του ευρώ».

Δικαιολογημένη η αντίδραση στη Γερμανία»
Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο σχέδιο στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει στην κρίση και επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε, τέλος.

Η πρόβλεψη Τζεντιλόνι έρχεται την ώρα που η μια μετά την άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε νέα ρεκόρ και ενώ η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream δημιουργεί νέα προβλήματα σχετικά με την ενεργειακή τροφοδοσία αρκετών κρατών μελών της ομάδας των «27».


σχετικα αρθρα