current views are: 2

18 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση14:50

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «SUBMERGED» στην Οία της Σαντορίνης

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 01 Αυγούστου στις 21:00, στον εκθεσιακό χώρο του Oia Vineyart

Δημοσίευση 14:50’
αρθρο-newpost

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 01 Αυγούστου στις 21:00, στον εκθεσιακό χώρο του Oia Vineyart

Η επιμελητική ομάδα FEW σε συνεργασία με το Οia Vineyart παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης SUBMERGED.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση από την πολυσημία της έννοιας της βύθισης στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η δυνατότητα του σημαίνοντος αυτού να αντιστοιχεί σε ένα εκτενές πεδίο σημασιών, πολλές φορές ετερόκλητων, διανοίγει τα κεντρικά ερωτήματα της έκθεσης.

Οι καλλιτέχνες, ο καθένας και η καθεμιά με το ιδιαίτερο προσωπικό του/της ύφος προσεγγίζουν τη βύθιση τόσο στην κυριολεκτική όσο και στη μεταφορική της διάσταση και δημιουργούν μια εικαστική διαδρομή η οποία διασταυρώνεται με αυτή του τόπου της Σαντορίνης. Από τις αλλεπάλληλες μορφολογικές αλλαγές και την ανθρώπινη παρέμβαση ως τη διατήρηση της μνήμης αλλά και την απώλεια, το SUBMERGED επιδιώκει περισσότερο να ανοίξει μια κουβέντα πάρα να ορίσει την πραγματικότητα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 01 Αυγούστου στις 21:00, στον εκθεσιακό χώρο του Oia Vineyart

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χριστίνα Δημακογιάννη, Κωνσταντίνος Κωτσής, Βασιλική Κυριάκη, Ορέστης Μαυρουδής, Αναστασία Μικρού, Christina-Shelagh Mongelli, Theo Prodromidis, Μαριάννα Στεφανίτση, Αλέξανδρος Τζάννης

Διάρκεια έκθεσης: 01/08 – 10/09/2019

Χώρος: Oia Vineyart Gallery, Οία, Σαντορίνη oiavineyart.gr 

Copyright: Κωνσταντίνος Κώτσης

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Η Χριστίνα Δημακογιάννη γεννήθηκε το 1992. Τα έτη 2012-2018 σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή το Γεώργιο Χαρβαλιά, από την οποία αποφοίτησε με Άριστα. Το 2014-2015 σπούδασε Καλές Τέχνες, με υποτροφία Erasmus, στο Magyar Képzőművészeti Egyetem, της Ουγγαρίας. Το 2019 επιλέχθηκε ως ART FELLOW 2019 μέσω του προγράμματος στήριξης καλλιτεχνών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Κωνσταντίνος Κωτσής γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει επίσης παρακολουθήσει μέρος των σπουδών του στο UFR Arts, Philosophie, Esthétique τμήματος του πανεπιστημίου Paris 8 στο Παρίσι. Ως εικαστικός ο Κωνσταντίνος Κωτσής έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κατασκευές και αγαπά να κατασκευάζει πράγματα με τα χέρια του.

Η Βασιλική Κυριάκη σπούδασε γλυπτική και σχεδιασμό αντικειμένου και κοσμήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χύτευσης μετάλλων με τους χρυσοχόους Halilou Dahoud (Ελλάδα) και Kimiaki Kageyama (Φλωρεντία). Μαθήτευσε κοντά στους κεραμίστες Daniel Didier (Μαργαρίτες Ρεθύμνου), Θεοδώρα Χωραφά (Αίγινα) και παρακολούθησε σεμινάρια τεχνολογίας της κεραμικής με τους Κώστα Ταρκάση (Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών) και Μένανδρο Παπαδόπουλο (εργαστήριο Ηριδανός). Κοινή αφόρμηση των έργων της αποτελεί ο πειραματισμός με την ύλη, τις φόρμες και τα σύμβολα.

Ο Ορέστης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ιστορία και θεωρία της τέχνης στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Μιλάνο και εικαστικές τέχνες στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano (MA Visual Arts and Curatorial Studies) και στο Falmouth University (Fine Art: Contemporary Practice MA). To 2018 βραβεύτηκε από τον φορέα ARTWORKS με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι συνιδρυτής του CURRENT Athens (διαδικτυακή πλατφόρμα για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης) και του Under the carpet (γραφείο παραγωγής βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών) και ιδρυτής του δημιουργικού γραφείου Jason Faulter.

Η Αναστασία Μικρού γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε με Άριστα το 2012 από την σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στην συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes το 2016. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Christina-Shelagh Mongelli (Αθήνα, 1991) είναι καλλιτέχνιδα ελληνικής, αγγλικής και ιταλικής καταγωγής η οποία δουλεύει με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία, γλυπτική, κινούμενη εικόνα, εγκαταστάσεις, παραστατικές τέχνες και ήχο. Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες στο Slade School of Fine Art του Λονδίνου το 2019 με έπαινο, ενώ μεταξύ 2011-2014 ολοκλήρωσε με άριστα το προπτυχιακό κύκλο σπουδών στις Καλές Τέχνες με άριστα. Για τις μεταπτυχιακές της σπουδές της έλαβε ακαδημαϊκές υποτροφίες από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ καθώς και από το Ίδρυμα Σκυλίτση. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών το 2014 της απονεμήθη το βραβείο Clyde & Co.

Ο Θoδωρής Προδρομίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε Contemporary Media Practice στο Πανεπιστήμιο του Westminster και βραβεύτηκε από το Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2007 με το MFA in Fine Art. Είναι Visiting Artist στο πλαίσιο του προγράμματος Risk Change στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Institute of Radical Imagination και μέλος του Δικτύου Αλληλέγγυων Σχολείων. Για το 2019 – 2020, έχει επιλεχθεί στο Artworks, Προγράμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Μαριάννα Στεφανίτση γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Παναγιώτη Χαραλάμπους.Το 2014-2015 σπούδασε Καλές Τέχνες, με υποτροφία Erasmus, στο Hungarian University of Fine Arts. Σήμερα ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ασχολείται με την έρευνα για τις πολιτιστικές βιομηχανίες και τους χώρους εικαστικών τεχνών της Αθήνας. Η εικαστική της πρακτική επικεντρώνεται στις εγκαταστάσεις με ready-made αντικείμενα.

Ο Αλέξανδρος Τζάννης είναι εικαστικός γεννημένος στην Αθήνα το 1979. To 2006 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Goldsmiths University of London στο Λονδίνο. Η δουλειά του συνδυάζει παραστατικά και αφαιρετικά στοιχεία, ιδεαλιστικά και συμβολικά χαρακτηριστικά, διακοσμητικούς και αλληγορικούς συνειρμούς ενώ παραπέμπει ταυτόχρονα στην ιερογλυφική γραφή και την εικονογραφία της επιστημονικής φαντασίας.


σχετικα αρθρα