ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΗΠΑ: Άφεση αμαρτιών για…γαλοπούλες

από Επιμέλεια: Γεωργία Κανελλοπούλου - Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2018, 21:39 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2018, 18:16
ΗΠΑ: Άφεση αμαρτιών για…γαλοπούλες
Facebook Twitter Whatsapp

Καθώς πλησιάζει η Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, που φέτος θα γιορταστεί στις 22 Νοεμβρίου, μια τυχερή γαλοπούλα θα συνεχίσει τη ζωή της, αφού θα της δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι σκοτώνονται 46 εκατ. γαλοπούλες για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Φέτος, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει χάρη στην τρίτη του γαλοπούλα, αφού το έκανε και πέρυσι για τις Drumstick και Wishbone. Οι τυχερές γαλοπούλες της προηγούμενης χρονιάς πήγαν να ζήσουν στις εγκαταστάσεις “Gobbler’s Rest”, ένα νεόκτιστο περίβλημα στο  Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια.

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ιδιαίτερα αγαπητό και αποτελεί μια αστεία παράδοση που χαρακτηρίζεται από καταιγισμό φωτογραφιών, ενώ ο κάθε Πρόεδρος της Αμερικής βάζει και τη δική του πινελιά στο έθιμο.

Αλλά από πού προήλθε το ιδιαίτερο αυτό έθιμο;

Αν και η προέλευση του δεν είναι γνωστή, το πιθανότερο είναι ότι πηγάζει από τη συνήθεια οι γαλοπούλες να δίνονται ως δώρα στους Αμερικανούς Προέδρους.  

Ο Πρόεδρος Χάρη Τρούμαν ήταν ένας από τους πρώτους Προέδρους που έλαβαν για δώρο ένα πουλερικό και έτσι ξεκίνησε να είναι ένα δημοφιλές δώρο για τον Λευκό Οίκο.

Οι Πρόεδροι και οι οικογένειές τους έστελναν συχνά γαλοπούλες που τους έρχονταν ως δώρα να ζήσουν σε φάρμες ή ζωολογικούς κήπους.

Το 1963, ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κέννεντι έλαβε μια γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών από τον Εθνικό Συμβούλιο Πουλερικών και Αυγών, αλλά αποφάσισε να δώσει χάρη στο ζώο.

Οι Πρόεδροι που ακολούθησαν, αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, όμως μόλις το 1989 έγινε επίσημο. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε στους ακτιβιστές, που διαδήλωναν μπροστά στον Λευκό Οίκο για τα δικαιώματα των ζώων, ότι «από εδώ και στο εξής θα δίνεται προεδρική χάρη σε γαλοπούλες και θα στέλνονται να ζουν σε αγροκτήματα.»

Μετά τη δήλωση του Προέδρου Μπους, η παράδοση από τότε γίνεται κάθε χρόνο.

Γιατί είναι ένα τόσο αγαπητό έθιμο για τους Αμερικάνους όμως;

Εκτός από το γεγονός ότι σώζεται η ζωή μιας γαλοπούλας, οι Αμερικανοί απολαμβάνουν το χιούμορ των Προέδρων κατά την τελετή.

Το 2013, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αστειεύτηκε λέγοντας: «Η ισχυρότερη θέση στον κόσμο φέρει μαζί της απίστευτες και σοβαρές ευθύνες. Η συγχώρεση μιας γαλοπούλας δεν είναι μια από αυτές.»

Ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζοντας την παράδοση είπε το 2017 ότι ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως δεν μπορεί να ανακαλέσει τις αφέσεις που είχε δώσει ο προκάτοχός του.

«Ενημερώθηκα ότι η προεδρική χάρη που δόθηκε στις γαλοπούλες Tater and Tot δεν μπορεί να ανακληθεί. Οπότε δεν θα το κάνω. Tater and Tot μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε ήρεμα.»

Πηγή: Independent

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr