ΠΑΡΑΞΕΝΑ

«Παράθυρα του κρασιού»: Μια «σκοτεινή» παράδοση αναβιώνει στην Ιταλία τα χρόνια του κορωνοϊού

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2020, 21:50
«Παράθυρα του κρασιού»: Μια «σκοτεινή» παράδοση αναβιώνει στην Ιταλία τα χρόνια του κορωνοϊού
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως στο μεσαίωνα έτσι και τώρα στην πανδημία του κορωνοϊού, οι Ιταλοί προσπάθησαν να πνίξουν τον πόνο τους με ένα ποτήρι με δυνατό ποτό.

Πριν από αιώνες, η βουβωνική πανώλη, αλλιώς γνωστή ως ο «Μαύρος Θάνατος», θέρισε την Ευρώπη, σκοτώνοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου εκείνη την εποχή. Προερχόμενη από την Ασία, η ασθένεια έφτασε στην Ιταλία κατά τα τέλη του Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε βόρεια από εκεί.

Όπως στο μεσαίωνα έτσι και τώρα στην πανδημία του κορωνοϊού, οι Ιταλοί προσπάθησαν να πνίξουν τον πόνο τους με ένα ποτήρι με δυνατό ποτό.

Έτσι, προέκυψαν τα «παράθυρα κρασιού», ( buchette del vino), της Τοσκάνης. Είναι ακριβώς όπως ακούγονται: μικρά παράθυρα, λαξευμένα στους τσιμεντένιους τοίχους των αστικών οινοποιείων και καταστημάτων, όπου οι έμποροι θα μπορούσαν να σερβίρουν τους πελάτες τους κρατώντας – εκ των πραγμάτων- την αναγκαία απόσταση.

Τα παράθυρα κρασιού έκαναν την εμφάνισή τους το 1600 και ο πραγματικός λόγος ύπαρξής τους εξαφανίστηκε για αιώνες, μαζί με τις πανδημίες του μεσαίωνα. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η New York Post, ο κορωνοϊός έφερε έναν καινούργιο λόγο ύπαρξης στα «παράθυρα κρασιού».

Όπως εξηγεί η Ένωση Παραθύρων Κρασιού της Φλωρεντίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ορισμένοι ιδιοκτήτες γύρισαν το χρόνο πίσω και άνοιξαν εκ νέου τα παράθυρά τους για να δώσουν στους περαστικούς ποτήρια με κρασί, φλιτζάνια με καφέ, ποτά, σάντουιτς και παγωτά, όλα χωρίς συνωστισμό ή επαφή.