ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Η χώρα με την πιο χαρακτηριστική μουσική είναι η... Μποτσουάνα!

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2017, 16:43 / Ανανεώθηκε 27 Δεκεμβρίου 2017, 16:24
Η χώρα με την πιο χαρακτηριστική μουσική είναι η... Μποτσουάνα!
Facebook Twitter Whatsapp

Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη που έχει πραγματοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος συγκριτικής υπολογιστικής ανάλυσης στις μουσικές του κόσμου.

Η Μποτσουάνα, είναι η χώρα με την πιο διακριτή και χαρακτηριστική μουσική, σύμφωνα με τη μελέτη μίας Ελληνοκύπριας ηλεκτρολόγου μηχανικού και ενός Έλληνα επιστήμονα της πληροφορικής, που χρησιμοποίησαν σύγχρονα τεχνολογικά «εργαλεία» για να συγκρίνουν τις μουσικές παραδόσεις όλου του κόσμου.

Οι ερευνητές Μαρία Παντελή και Εμμανουήλ Μπενέτος του Κέντρου Ψηφιακής Μουσικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό, ανέλυσαν μουσικές ομοιότητες και διαφορές σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 8.200 ηχογραφήσεων από παραδοσιακές και λαϊκές μουσικές που προέρχονταν από 137 χώρες.

Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη που έχει πραγματοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος συγκριτικής υπολογιστικής ανάλυσης στις μουσικές του κόσμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές επεξεργασίας σήματος, εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και χωρικής στατιστικής.

Η Μποτσουάνα, είναι η χώρα που ξεχωρίζει περισσότερο όσο αφορά τη μουσική της, καθώς παρατηρήθηκε ότι περίπου δύο στις τρεις ηχογραφήσεις της (61%) έχουν σαφώς διακριτά μουσικά χαρακτηριστικά. 

Ακολουθούν σε πρωτότυπο μουσικό «προφίλ» τρεις άλλες αφρικανικές χώρες: η Ακτή Ελεφαντοστού (60%), το Τσαντ (55%) και το Μπενίν (54%).

Όσον αφορά τα επιμέρους μουσικά χαρακτηριστικά, το Μπενίν είναι η χώρα με τις πιο ξεχωριστές ηχογραφήσεις από άποψη ρυθμού και αρμονίας, η Γαλλική Γουιάνα από άποψη ηχοχρώματος (τόνου) και η Ζιμπάμπουε από άποψη μελωδίας.

Σε μια δεύτερη σύγκριση περιφερειακού χαρακτήρα, όσον αφορά τις χώρες που η μουσική τους ξεχωρίζει περισσότερο σε σχέση με εκείνη των γειτονικών χωρών, στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Κίνα (που συνορεύει με 12 χώρες), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Μοζαμβίκη.

«Είναι πρώτη μελέτη που ερεύνησε σε τόσο μεγάλη κλίμακα τις διακριτές διαφορές στην παγκόσμια μουσική, εντοπίζοντας εκείνες τις περιοχές του κόσμου που έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό μουσικό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε ακόμη να ερευνήσουμε και πιστεύουμε ότι συνεχίζοντας αυτού του είδους τη μελέτη, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις μουσικές κουλτούρες του κόσμου», δήλωσε η Παντελή, η οποία συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία Spotify.

Ο Εμ. Μπενέτος αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005 και πήρε το διδακτορικό του από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Queen Mary το 2012.

Από το 2015 είναι ερευνητικός εταίρος στη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής του ίδιου βρετανικού πανεπιστημίου, όπου η έρευνά του επικεντρώνεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) για την ανάλυση των ήχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr