ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Πύλη της Κόλασης: Επιστήμονες εξηγούν γιατί τα ζώα πέθαιναν αλλά όχι και οι ιερείς

από Επιμέλεια: Γεωργία Κανελλοπούλου - Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2018, 20:12 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2018, 18:05
Πύλη της Κόλασης: Επιστήμονες εξηγούν γιατί τα ζώα πέθαιναν αλλά όχι και οι ιερείς
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νέες λεπτομέρειες για μια σπηλιά στην Τουρκία, η οποία ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο, σύμφωνα με τους αρχαίους Ρωμαίους.

Κάποτε, περίπλοκες τελετουργίες πραγματοποιούνταν στον συγκεκριμένο χώρο που φαίνεται να χρονολογείται 2.200 χρόνια πριν στην πόλη της Ιεράπολης, μέρος της επαρχίας της Φρυγίας. Σε αυτές, ιερείς οδηγούσαν ταύρους στα βάθη της σπηλιάς για να τους θυσιάσουν στους Θεούς. Η σπηλιά ήταν γνωστή με το όνομα πλουτώνιο ή η πύλη του Πλούτωνα, λόγω του ομώνυμου θεού του Κάτω Κόσμου.

Προς έκπληξη των θεατών που παρακολουθούσαν, όλα τα ζώα που μπήκαν στην «πύλη της Κόλασης» πέθαναν, ενώ οι ιερείς έμειναν αλώβητοι. Για τους θεατές, θα φαινόταν σαν να κατείχαν ειδικές δυνάμεις λόγω της σύνδεσής τους με τους Θεούς.

Έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences έδωσε μια γεωλογική εξήγηση για το φαινόμενο. Αυτό που ευθυνόταν για το θάνατο των ζώων ήταν πιθανώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, Hardy Pfanz, του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen, οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη σπηλιά έφταναν στο 91%. Ακριβώς έξω από τη σπηλιά, όπου το ποσοστό κυμαίνεται από 4% έως 53%, υπάρχει αρκετό διοξείδιο για να σκοτώσει έντομα, μικρά θηλαστικά, ακόμα και πουλιά που πετούν κοντά.

Αυτές οι εκπομπές πίστευαν παλιά ότι ήταν η ανάσα του Πλούτωνα ή Άδη, ή ακόμα και η ανάσα του σκύλου φρουρού του Κάτω Κόσμου, Κέρβερου.

Αλλά πώς οι ιερείς επιβίωναν, ενώ ακόμα και μεγάλοι δυνατοί ταύροι υπέκυπταν στο δηλητηριώδες αέριο μέσα σε δευτερόλεπτα;

Μια θεωρία είναι ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σχημάτιζαν μια «λίμνη» στο κάτω μέρος της σπηλιάς, ενώ όσο πιο μεγάλο ήταν το ύψος από το έδαφος τα επίπεδα των συγκεντρώσεων έπεφταν αισθητά. Τα ρουθούνια των ταύρων ήταν σαφώς χαμηλότερα και πιο κοντά στο έδαφος από αυτά των ιερέων, με αποτέλεσμα να εισπνέουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου σε πολύ λίγο χρόνο και να πεθαίνουν.

Η σπηλιά, η οποία ανακαλύφθηκε ξανά από αρχαιολόγους πριν από εφτά χρόνια, είχε γίνει πρώτα γνωστή από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Στράβων και τον αρχαίο Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο τον Πρεσβύτερο. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι πολλές από αυτές τις υποτιθέμενες «πύλες της Κόλασης» ήταν διάσπαρτες γύρω από τη Μεσόγειο.

Πηγή: Newsweek

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr