ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Βρετανία: Ταυτοποιήθηκε χρυσό κειμήλιο που απασχολούσε τους επιστήμονες εδώ και 150 χρόνια

από Επιμέλεια: Γεωργία Κανελλοπούλου - Δημοσίευση 25 Οκτωβρίου 2018, 22:19 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2018, 10:28
Βρετανία: Ταυτοποιήθηκε χρυσό κειμήλιο που απασχολούσε τους επιστήμονες εδώ και 150 χρόνια
Facebook Twitter Whatsapp

Η χρυσή πλακέτα βρέθηκε δίπλα σε σκελετό γυναίκα στην Υόρκη του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1872.

Η προέλευση του μυστηριώδους χρυσού κειμηλίου, το οποίο προκαλούσε σύγχυση στους αρχαιολόγους εδώ και 150 χρόνια, επιτέλους διαλευκάνθηκε.

Ο λόγος για μια μικρή, επίπεδη χρυσή πλακέτα, η οποία βρέθηκε δίπλα σε σκελετό γυναίκας, μαζί με ένα νόμισμα, σε αρχαίο τάφο κάτω από σιδηροδρομικό σταθμό στην Υόρκ  το 1872.

Έπειτα από έναν αιώνα ίντριγκας, η ομάδα του Μουσείου Yorkshire, μαζί με ειδικούς από όλο τον κόσμο, αποκάλυψαν ότι πρόκειται για πλακέτα από την ρωμαϊκή εποχή που χρονολογείται στον 3ο αιώνα.

Η πλακέτα, ηλικίας 1800 χρόνων, είναι το μοναδικό παράδειγμα του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε όλο τον κόσμο έχουν ανακαλυφθεί μόνο 23 παρόμοια δείγματα.

Τέτοιες πλακέτες χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν το στόμα του νεκρού, συνήθως σε περιπτώσεις ατόμων μεγάλου κύρους.

Το μυστήριο, όμως, παραμένει, καθώς δεν είναι γνωστό το πώς και το γιατί χρησιμοποιήθηκε αυτή η πλακέτα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, με τις επικρατέστερες να μιλούν για μαγικό ή θεραπευτικό φυλαχτό που προστατεύει τον άνθρωπο στο θάνατο, ή ότι είναι ένα σατανικό φυλαχτό, που σκοπό έχει να σωπάσει ή να περιορίσει τον νεκρό.

Ο βοηθός επιμελητής αρχαιολογίας του Μουσείου Yorkshire, Adam Parker, δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει και άλλους ελέγχους στον γυναικείο σκελετό για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για την πλακέτα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ελέγχους με αρχαίο DNA και ανάλυση σταθερών ισοτόπων για να προσδιοριστεί η χώρα προέλευσης της γυναίκας.

Ο Parker είπε ότι οι περισσότερες πλακέτες τέτοιου είδους βρέθηκαν στα μακρινά ανατολικά μέρη της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη Συρία, την Τουρκία και την Κριμαία, με μόνο μια εξαίρεση, στη Γαλλία.

«Ελπίζουμε ότι, αν αποδειχθεί ότι αυτός ο σκελετός έχει κάποια ανατολική προέλευση, όπου βρέθηκαν δείγματα παρόμοιας πρακτικής, τότε αυτό θα σημαίνει  ότι υπήρχε κάποια κινητικότητα αυτής της πρακτικής από το ένα άκρο της αυτοκρατορίας στο άλλο.»

Η γυναίκα πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 18 και 30 ετών όταν πέθανε και, εκτός από την πλακέτα δίπλα της, βρέθηκε και ένα ψεύτικο ασημένιο νόμισμα, που χρονολογείται από το 202 μέχρι το 210.

Το νόμισμα, που φτιάχτηκε από χαλκό και είχε απλά μια επικάλυψη από ασήμι, είχε από την μια πλευρά το πρόσωπο του Σεπτίμιου Σεβήρου, Ρωμαίου Αυτοκράτορα από το 193 έως το θάνατό του στην Υόρκη, το 211, και από την άλλη την Φορτούνα, την θεά της τύχης.

Δεν είναι βέβαια σαφές αν η γυναίκα ετάφη κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Σεβήρου ή αργότερα.

Πηγή: Independent