current views are: 38

25 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:07

Νίκος Μπογιόπουλος: Από τη «λάθος πορεία» στο «τέλος πορείας»

Αναμενόμενος ήταν ο παραγκωνισμός του Νίκου Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη.

Δημοσίευση 11:07’
αρθρο-newpost

Αναμενόμενος ήταν ο παραγκωνισμός του Νίκου Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη.

Αναμενόμενος ήταν ο παραγκωνισμός του Νίκου Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη.

Η στήλη «Ημεροδρόμος», την οποία υπέγραφε ο προβεβλημένος δημοσιογράφος,θεωρούνταν από τις πιο επιτυχημένες της ιστορικής εφημερίδας και από το πρωί της Τρίτης δεν υπάρχει στις σελίδες της.

Λίγοι ξαφνιάστηκαν.

Η κριτική που είχε ασκήσει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου στην πρώην ηγεσία του κόμματος ήταν ιδιαίτερα ηχηρή και είχε συζητηθεί έντονα από όσους ο Περισσός θεωρεί αντιπάλους.

Τότε θεωρήθηκε πως το κείμενο εκείνο, το οποίο μάλιστα είχε τον τίτλο «Λάθος Πορεία», χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους για να χτυπηθεί το ΚΚΕ, άσχετα αν με απόφαση του κόμματος ο προσυνεδριακός διάλογος γινόταν μεσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη.

Ο Νίκος Μπογιόπουλος είχε εστιάσει στη «λαϊκή συμμαχία». Έλεγε πως είχαν εγκαταλειφθεί οι θέσεις του 15ου συνεδρίου για συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού – Αντιμονοπωλιακού – Δημοκρατικού Μετώπου και ασκούσε κριτική στις επιλογές του κόμματος για… «λαϊκή συμμαχία με τον εαυτό του»:

«Με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών “πλησιάζουμε” το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία, που δεν είναι πολιτική, δεν συμμετέχει σε εκλογικές μάχες, που απορρίπτει όσους διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ (Θέση 67), που “έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με τη δράση σε κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ”, είναι “συμμαχία” μόνο με τον εαυτό μας»,έγραφε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ασκούσε κριτική και στις επιλογές του ίδιου του Ριζοσπάστη:

«Δημοσιεύματα όπως το διήγημα για το δολοφόνο του 15χρονου, τα “πέρασε για λίγο από τον ΔΣΕ” για τον Μίσσιο, ανιστόρητες αναφορές ότι “το ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την αριστερά”, κείμενα όπου αντί επιχειρημάτων βρίθουν ασυνταξιών και αφορισμών, πρωτοσέλιδα όπου απουσιάζει ή υποβαθμίζεται το σημαντικό της επικαιρότητας (π.χ. θάνατος Τσάβες), δεν συνηγορούν στην εκτίμηση περί “βελτίωσής του”».

Η πρώτη αντίδραση ήταν να μην τον ψηφίσουν οι σύντροφοί του ως σύνεδρο.

Το συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία διαφωνία, η ηγεσία άλλαξε, οι τόνοι έπεσαν, ο καιρός πέρασε, η κριτική ξεχάστηκε.

Και ο ιδιαίτερα προβεβλημένος δημοσιογράφος του κόμματος παραγκωνίστηκε χωρίς εξηγήσεις από τη νέα ηγεσία του Ριζοσπάστη που ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ντ. Κ.


σχετικα αρθρα