ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξυνίδης προς Βενιζέλο: Ας μην το ξεφτιλίσουμε άλλο

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2014, 09:02 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2014, 21:33
Ξυνίδης προς Βενιζέλο: Ας μην το ξεφτιλίσουμε άλλο
Facebook Twitter Whatsapp

Με χθεσινή του ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Σωκράτης Ξυνίδης, που λέει ότι δεν ήθελε να μιλήσει αλλά του το επιβάλει η  ιδιότητα του πρώην γραμματέα, ζητάει από τον Βαγγέλη Βενιζέλο να... μην το ξεφτιλίσουν άλλο! 

Με χθεσινή του ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Σωκράτης Ξυνίδης, που λέει ότι δεν ήθελε να μιλήσει αλλά του το επιβάλει η  ιδιότητα του πρώην γραμματέα, ζητάει από τον Βαγγέλη Βενιζέλο να... μην το ξεφτιλίσουν άλλο! 

«Είναι και αυτό το... πρώην γραμματέας» 

...Όχι για να σπουδαιολογήσω αλλά για να πω στον Ευάγγελο: Ας μην το ξεφτιλίσουμε κι άλλο το εορτάζον ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Γιατί τα ελάχιστα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί (από στόματος του μοναδικού γνώστη Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου) μόνο έναν νέο ευτελισμό του τύπου "58" ή "Ελιά" προοιονίζουν. Και γίνομαι σαφής.

Καταρχήν - όπως και σε όλους - μου μυρίζουν εκλογές. Μια χαρά. Ο ΒΒ θα πάει σε δήθεν προγραμματισμένες διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και θα τις κάνει προεκλογικές φιέστες και θα εκβιάσει τους πάντες, υπό το πρίσμα της συμπόρευσης και υποστήριξης της παράταξης ενόψει εκλογών και -κυρίως- της ένταξής και της κατανομής τους στα ψηφοδέλτια. Για να μην μας θέτει λοιπόν τότε τα διλήμματα να το ξεκαθαρίσουμε από τώρα. Με τόσα ανοικτά ζητήματα για την παράταξη οφείλει είτε να αποφύγει με κάθε θυσία τις εκλογές είτε να αναβάλει τις διαδικασίες για την επαύριο των εκλογών πχ την ερχόμενη Άνοιξη.

Δεύτερον οι διαδικασίες όπως προδιαγράφονται είναι κατ’ όνομα ανοικτές και νόθα αυτό-οργανωτικές γιατί η αυτό-οργάνωση προϋποθέτει πριν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό-οργάνωση σημαίνει ότι όλοι προσερχόμαστε σαν ίσος προς ίσον στις ανοικτές διαδικασίες και εκλέγουμε αντιπροσώπους και για την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου με αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα, η οποία «θα ράψει το κουστούμι των διαδικασιών» και όχι ορισμό της σαν αυτόν που προανήγγειλε ο Πρόεδρος Βενιζέλος με την ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μάλιστα με καπέλο «προσωπικότητα έκπληξη». Διότι οι οργανωτικές επιλογές είναι δύο: είτε θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και θα πάει σε Συνέδριο αυτό-οργάνωσης της Δημοκρατικής Παράταξης ή θα πάει σε συνέδριο ομόσπονδων κομμάτων όπως έκανε με τις διαδικασίες της Ελιάς. Ενδιάμεση εκδοχή αυτό-οργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος σαν Πρόεδρός του, δεν υπάρχει σε καμιά οργανωτική λογική και ορθολογισμό. Υπάρχει μόνον στην φαντασία αυτού που θέλει όπως πάντα και «τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη». 

Τρίτον η πρόσφατη εμπειρία μας απέδειξε ότι δεν έχει νόημα η διενέργεια Συνεδρίου, αν και εφόσον δεν έχει πλήρως αποσαφηνισθεί τι θα κληθεί αυτό να επεξεργαστεί και να αποφασίσει. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε Συνέδριο ιδρυτικό παράταξης ευρύτερης από το ΠΑΣΟΚ, εάν πριν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν διατυπώσει με αποφάσεις του : α)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, του έργου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της διετίας 2009-2011, β)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, της λειτουργίας των πολιτικών του στελεχών και την υποστήριξη επί της ουσίας του έργου αυτού, γ)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, της μέχρι σήμερα λειτουργίας στα πλαίσια της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, δ)την οριοθέτηση της λήξης της αναγκαιότητας της συγκυβέρνησης αυτής, ε)την σαφή διατύπωση των θεμάτων και των κατευθύνσεων που θα υπηρετήσει η συγκυβέρνηση αυτή για όσο χρόνο διαρκέσει, στ)την επιβεβαίωση της απόλυτης ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τις ιδέες και τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού χώρου και την ανάγκη να κυβερνηθεί και πάλι η χώρα από την παράταξη απορρίπτοντας το δήθεν νέο δίπολο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ένα Συνέδριο θα καταντήσει και πάλι ένα ανούσιο πολιτικό γεγονός στο οποίο θα καταγράφονται προσωπικοί διαγκωνισμοί και ματαιοδοξία, που δεν αφορά την κοινωνία.. Επίσης ένα Συνέδριο στο οποίο δεν θα συμμετάσχει και δεν θα εκφράσει την πολιτική της βούληση μια ιδιαίτερα ευρεία μάζα πολιτών δεν πρόκειται ούτε να εκφράσει την ψυχή της παράταξης αλλά και ούτε πρόκειται να νομιμοποιήσει την ηγεσία για συμμετοχή σε άλλα σχήματα. 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι για να γίνει ένα βήμα προς την μεγάλη προοδευτική παράταξη απαιτείται να ωριμάσει προς αυτή τη μετάβαση το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη στοιχειώδη λειτουργία του και τις καταστατικές του διαδικασίες. Αν πάλι η ηγεσία δεν το επιθυμεί και βιάσει τα πράγματα χωρίς προηγούμενες διαδικασίες ΠΑΣΟΚ, τότε θα πρέπει να εγγυηθεί τις ανοικτές διαδικασίες. Διαδικασία αυτοοργάνωσης με αυτόβουλη και αυτοπρόσωπη εγγραφή μελών στο νέο φορέα. Εκλογή 50 μελούς Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με άμεση εκλογή από τα εγγραφέντα μέλη και με αναλογική εκπροσώπηση (με βάση τον αριθμό των εγγραφέντων μελών κατά Περιφέρεια). Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του καθώς και τα γραφεία και τα στελέχη άλλων κομμάτων που ενδεχομένως υποστηρίξουν τις διαδικασίες σύστασης του νέου φορέα, μπορούν και έχουν την εμπειρία να υποστηρίξουν και αν εγγυηθούν τις διαδικασίες. Αυτή η πραγματικά αντιπροσωπευτική Οργανωτική Επιτροπή θα καθορίσει τους κανόνες του Συνεδρίου, με βάση τη δημοκρατική συγκρότηση και παράδοση της παράταξης. Είναι η μόνη διέξοδος στο νέο αδιέξοδο που πάτε να εγκλωβιστείτε.   

Με τις προηγούμενες αναρτήσεις μου της 22-7-2014 είπα τις απόψεις μου για την πολιτική και για την πατρίδα. Σήμερα κλείνω με τις απόψεις μου για τα οργανωτικά. Σαν ένας συνεπής παλαιοπασόκος κάλυψα το πλάνο μου. Και λέω λίγο να σιωπήσω. Γιατί δεν έχω άλλο λόγο να μιλάω και να λέω τα ίδια και τα ίδια. 

Β.Σ. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr