ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Θεμέλιο της οικονομικής μας πολιτικής η μείωση των φόρων

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2017, 19:29 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2017, 21:13
Μητσοτάκης: Θεμέλιο της οικονομικής μας πολιτικής η μείωση των φόρων
Facebook Twitter Whatsapp

Διαδικτυακό διάλογο με τους χρήστες του Facebook κάνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαδικτυακό διάλογο με τους χρήστες του Facebook έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το πόσα μέλη θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο απάντησε ότι «πριν από τις εκλογές θα παρουσιάσω το σχέδιό μου για την κυβέρνησή μου. Σίγουρα θα είναι μικρότερη από τη σημερινή».

Για την ΕΡΤ και αν θα πρέπει να κλείσει απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που να προάγει την πολυφωνία και την αντικειμενική ενημέρωση αλλά που θα σέβεται ταυτόχρονα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχω δεσμευτεί να μειώσω το τέλος της ΕΡΤ στο μισό».

Σε ερωτήσεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο και για την αξιοποίηση των πτυχίων απάντησε ότι ως υπουργός είχε θεσπίσει «μια αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία που περιλαμβάνει και δομημένη συνέντευξη τις οποίες διεξάγουν τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και ένα στέλεχος από τον ιδιωτικό τομέα». Συμπλήρωσε ότι «αξιοκρατία παντού, αυτό είναι το πρόταγμά μας. Το κάνουμε πράξη στην ΝΔ, αύριο θα το κάνουμε πράξη στο κράτος».

Για τον χρόνο σπουδών και αν αρκεί το ν+2 απάντησε ότι «κατά την άποψή μου αρκεί. Γνωρίζω πολλά παιδιά που δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, και παίρνουν πτυχίο στα 4 χρόνια, και πολλούς άλλους που δεν δουλεύουν και δεν τελειώνουν ούτε στα 10. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, όμως όλα είναι θέμα νοοτροπίας»

Για το κέντρο της Αθήνας απάντησε ότι «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με την πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Σε ερώτηση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απάντησε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική επανεξέταση του προγράμματος σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Δήλωσε ότι θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί γιατί είναι αντιπαραγωγικός.

Σε ερώτηση για το «πώς θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και πως μπορεί να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα; Ποτέ βλέπετε να γίνεται η άρση των capital controls;», απάντησε: «Αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία η οποία έχει χαθεί με τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πιστεύω ότι μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί σύντομα να επαναφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να αρχίσουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls».

Σε ερώτηση για το αν «ιδεολογικά ταυτίζεστε με κάποια μεγάλη προσωπικότητα του παρελθόντος ή του παρόντος, Θάτσερ, Ρήγκαν ή κάποιον άλλο;» απάντησε «Έχουμε παραδείγματα Ελλήνων ηγετών που έκαναν κολοσσιαίες υπερβάσεις και ξεπέρασαν πολύ μεγάλες κρίσεις. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι δυο από αυτούς».

Σε ερώτηση «για το αν θα αφήσει τον Π/Θ να τελειώσει τη χώρα και μετά να βγείτε εσείς σας ήρωας ή θα βρείτε τρόπο να πέσει μήπως και περισώσουμε τίποτα;», απάντησε «με κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την χώρα».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος «με ερώτημα την παραμονή ή όχι στο ευρώ;» και αν θα πρέπει να καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν ή όχι;» απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα».

Σε ερώτηση τι θα κάνει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απάντησε «Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για το θέμα. Για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αφήσει στις καλένδες. Θα τον ψηφίσουμε τον πρώτο μήνα που θα είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση μαζί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Σε ερώτηση για το αν θα εφαρμόσει τα μέτρα που τώρα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει: «Εμείς δεν θα πούμε ποτέ αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση. Οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Θα συζητήσω όμως με τους εταίρους τη βελτίωση του πλαισίου της συνεργασίας μας».

Σε ερώτηση «πως κρίνετε ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ανάπτυξη, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε τα στοιχεία για ύφεση;», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ζει στον δικό του παράλληλο κόσμο. Και από ότι φαίνεται αρνείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα που βιώνουμε οι Έλληνες».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική κυρίως για τους πιο αδύναμους Έλληνες. Θα είχαμε βγει από τα μνημόνια αν το 2014 δεν ανατρέπονταν η πορεία της τότε Κυβέρνησης. Τα μέτρα που σήμερα ζητούνται - πολλά εκ των οποίων είναι ακραία - είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας και της καθυστέρησης της σημερινής κυβέρνησης».