ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ευρωπαϊκός Νότος μετατρέπεται σε «κολαστήριο» ανέχειας

Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2013, 18:19 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2013, 18:19
Ο ευρωπαϊκός Νότος μετατρέπεται σε «κολαστήριο» ανέχειας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε «φυλακή» φτώχειας, ανέχειας και αποκλεισμών μετατρέπει η λιτότητα τον ευρωπαϊκό νότο. Όλο και περισσότεροι πολίτες σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία βλέπουν τις ζωές τους να γκρεμίζονται, τις επιλογές τους απλά να εκμηδενίζονται και το μέλλον τους, απλώς να μην υπάρχει...

Σε «φυλακή» φτώχειας, ανέχειας και αποκλεισμών μετατρέπει η λιτότητα τον ευρωπαϊκό Νότο. Όλο και περισσότεροι πολίτες σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία βλέπουν τις ζωές τους να γκρεμίζονται, τις επιλογές τους απλά να εκμηδενίζονται και το μέλλον τους, απλώς να μην υπάρχει...

Και δεν χρειάζεται κάποιος να δει τις πρόσφατες διαπιστώσεις που έκαναν διάφορες οργανώσεις όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης για την Ισπανία, ότι δηλαδή η ακολουθούμενη πολιτική και οι περικοπές σε υγεία και εκπαίδευση αποκλείει όλο και περισσότερους από κοινωνικά αγαθά που κάποτε θεωρούταν δεδομένα για να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανεργία που βιώνει ιβηρική χώρα,  η λέξη «ακραία φτώχεια» πλέον μπαίνει στην ημερησία διάταξη και οι όλο και περισσότερες εξώσεις σε όσους απλά δεν έχουν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που πήραν για να φτιάξουν ένα σπίτι, φέρνουν τον κόσμο στα όρια του.

Μια κατάσταση που βιώνουμε και στα μέρη μας... Τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων έστειλαν στον «καιάδα» της ανέχειας έναν στους τρεις, περιόρισαν δραματικά την ποιότητα των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών στους ασθενέστερους, έβαλαν ωρολογιακές βόμβες στα ασφαλιστικά ταμεία, και το χειρότερο; Τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας έχουν βγει στο «σφυρί» εδώ και καιρό, και πωλούνται κοψοχρονιά.

Αλλά και ο καλός «μαθητής», η Πορτογαλία δεν τα πάει καλύτερα. Κάθε ημέρα που περνά, η κυβέρνηση τσεκουρώνει μισθούς και επιδόματα, οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελεί έστω μία ασπίδα για τους κοινωνικά ασθενέστερους, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και στα πιο βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα.

Ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης: Κοινωνικές δομές που επιτελούν έργο απαξιώνονται, χάριν του ανοίγματος της οικονομίας, και ο ρόλος της στοιχειώδους στήριξης των διαρκώς συμπιεζόμενων κοινωνικών στρωμάτων ανατίθεται είτε σε ΜΚΟ, είτε στην ευαισθησία ορισμένων πολιτών, οι οποίοι μέσω της φιλανθρωπίας δίνουν φάρμακα και τρόφιμα στους πεινασμένους που αφέθηκαν να επιβιώσουν στη «ζούγκλα» που ονομάζεται νεοφιλελεύθερη οικονομία.

Η Γερμανία και το «κυβερνείο» των Βρυξελλών μας λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Ο περιορισμός των ελλειμμάτων είναι μονόδρομος και το άνοιγμα της ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ευημερία. Μόνο που την εν λόγω ευημερία θα βιώσουν άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα. Η «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, είναι «καταραμένη»: Στρατιές πεινασμένων ανέργων στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, οι οποίοι δεν χρειάζονται ούτε φιλανθρωπίες, ούτε νουθεσίες, ούτε λόγια συμπάθειας... Χρειάζονται δουλειές και κινήσεις έμπρακτης στήριξης που θα αποκαταστήσουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr