ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το μάθημα της Ιστορίας, η "εθνική συνείδηση" και το Αρθρο 16

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2019, 11:22
Το μάθημα της Ιστορίας, η "εθνική συνείδηση" και το Αρθρο 16
Facebook Twitter Whatsapp

Η υπουργός Παιδείας δεν είπε κάτι παραπάνω από όσα λέει το Σύνταγμα

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, στο ραδιόφωνο του Alpha, σύμφωνα με την δεν πρέπει το μάθημα της Ιστορίας «να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση».

Η συζήτηση έχει ενδιαφέρον και όντως οι απόψεις ειδικών επί του θέματος είναι πολλές και διαφορετικές και θα άξιζε τον κόπο να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τον σύγχρονο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τον προσανατολισμό της Παιδείας μας, τον 21ο αιώνα.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό καλό θα ήταν, όσοι αντιδρούν κάνοντας λόγο για "αναχρονισμούς" και "επιστροφή στη δεκαετία του '60" να ρίξουν μία ματιά στο ελληνικό Σύνταγμα και ιδιαίτερα στο περίφημο Αρθρο 16 -ναι, αυτό που ΔΕΝ πρόκειται να αναθεωρηθεί αφού διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τι λέει το Αρθρο 16 στη δεύτερη παράγραφο;

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Συνολικά η Παιδεία, άρα και κάθε μάθημα ξεχωριστά.

Η υπουργός Παιδείας δεν είπε κάτι καινούργιο λοιπόν. Το θέμα είναι γιατί όσοι δικαίως ή αδίκως αντιδρούν με αφορμή τη δήλωσή της, δεν άνοιξαν το θέμα τότε που έπρεπε και μπορούσε να γίνει αλλαγή, εάν βεβαίως υπήρχε η σχετική συναίνεση. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr