current views are: 4

26 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:32

Πότε θα γίνουν εκλογές;

Ένα είναι βέβαιο: σπανίως γίνονται εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Δημοσίευση 16:32’
Εκλογές 2023

Ένα είναι βέβαιο: σπανίως γίνονται εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Εξίσου βέβαιο -και ωσαύτως κοινότοπο- είναι ότι η επίσπευση των εκλογών υπακούει στις εκλογικές ανάγκες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Μιλάμε για το περιώνυμο momentum. Δηλαδή, για την  δυναμική της συγκυρίας.

Ένα στοιχείο που αξιοποιούν ενίοτε οι κυβερνώντες είναι η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών, ακόμη κι αν δεν είναι φαινομενικώς ευνοϊκή η συγκυρία.

Συνέβη το 2007, όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές ο Κώστας Καραμανλής-και τις κέρδισε-παρ ότι ήταν νωπές οι καταστροφικές πυρκαγιές και εξόχως αρνητικό το κλίμα για την τότε κυβέρνηση.

Σήμερα εκλείπει η πιθανότις αιφνιδιασμού. Η χώρα έχει εισέλθει ούτως η άλλως σε προεκλογική ρότα, ανεξάρτητα από το αν αυτές θα διενεργηθούν το Φθινόπωρο ή τον Μάιο (σε δύο Κυριακές: την πρώτη, Εθνικές και Αυτοδιοικητικές μαζί, και την δεύτερη οι Ευρωεκλογές).

Ακόμη κι αν προκηρυχθούν εκλογές για τον Μάρτιο-όπως γράφτηκε τις μέρες αυτές- ουδείς θα αιφνιδιαστεί. Όλοι βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα…

Ας δούμε, επομένως, τα υπέρ και τα κατά, σχετικά με την διενέργεια εκλογών τον Μάιο ή το Φθινόπωρο, υπό το πρίσμα των κυβερνώντων που έχουν την προνομία της απόφασης.

.Φθινόπωρο: Μέχρι τότε οι προεκλογικές παροχές και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ναι μεν θα λειτουργούν στην συνείδηση και στις τσέπες του κόσμου, αλλά όχι με την ένταση που θα έχουν σε πιθανές εκλογές τον Μάιο.

Αντιθέτως θα χλωμιάζουν οι θετικές εντυπώσεις, με δεδομένες τις δυσκολίες στην Οικονομία της χώρας και τις συναφείς μεταμνημονιακές υποχρεώσεις.

Όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αξιοποιήσιμες για την δημιουργίας κλίματος από την κυβέρνηση (διευθέτηση του Ιταλικού ζητήματος/ δυνατότης εξόδου της Ελλάδος στις Αγορές), αλλά και πραγματική πρόοδος (επενδύσεις, περαιτέρω μείωση της ανεργίας), κάτι που τη στιγμή αυτή φαίνεται αχνό και δύσκολο να επιτευχθεί.

Βέβαια, το μέγα πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι πιθανή  αποτυχία-πόσω μάλλον  μια δεινή ήττα-στις Ευρωεκλογές. Εμπειρικά έχει καταδειχτεί ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών προϊδεάζει για ανάλογες επιδόσεις στις εθνικές εκλογές.

Τέλος, ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την  κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση πιθανώς δεν θα κινδυνεύσει. Αλλά το ενδεχόμενο για  εκατέρωθεν βολές, πιθανές αποκαλύψεις κλπ, σε φορτισμένο προεκλογικό κλίμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε και οι επιπτώσεις, φυσικά.

Συμπέρασμα: Υπερτερούν τα αρνητικά για διενέργεια εκλογών το Φθινόπωρο. Εκτός κι αν συμβεί- ή αναμένει η κυβέρνηση να συμβεί- κάτι εντυπωσιακό που θα ενισχύσει σημαντικά τα εκλογικά της ιστία.

. Μάιος: Νωπές οι εντυπώσεις από τις παροχές και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εθνικές εκλογές πριν από τις Ευρωεκλογές, πιθανή διευθέτηση του Ιταλικού ζητήματος μέχρι τότε και, φυσικά, ένα κρίσιμο θέμα που δεν αξιολογείται σήμερα όσο του αρμόζει.

Πρόκειται για το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.

Το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που φαίνεται ότι θα απόσχουν , ανήκει σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δυσαρεστημένοι, αλλά δεν επιθυμούν να ψηφίσουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.α. Άρα, η αποχή θα πλήξει το κυβερνών κόμμα.

Όμως η ταυτόχρονη διενέργεια Αυτοδιοικητικών και Εθνικών εκλογών ευνοεί την συμμετοχή, καθώς στα Αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια θα υπάρχουν χιλιάδες συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, με αποτέλεσμα να προσέλθουν στις κάλπες και πολλοί εξ εκείνων που είχαν επιλέξει την αποχή.

Ε, όταν κάποιος βρεθεί στο εκλογικό τμήμα για να στηρίξει την εκλογή Τοπικών Αρχόντων, είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει και για τις εθνικές εκλογές. Και εξίσου πιθανό να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ με βαριά καρδιά ή κόμματα στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως, όχι ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ. Γιατί εκείνοι που θα επιλέξουν τα δύο αυτά κόμματα, ιδία τη ΝΔ, έχουν προ πολλού εναντιωθεί σφόδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αποφασίσει.

Συμπέρασμα: Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Μάιος φαίνεται  ότι θα είναι ο μήνας των εθνικών εκλογών. Φυσικά, ισχύει το «εκτός απροόπτου» (π.χ. για εκλογές Φεβρουάριο η Μάρτιο).

Εκείνα που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του απρόοπτου, αλλά σωρευτικώς θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι –πέραν του οικονομικού-το Μακεδονικό, το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια και το Εκκλησιαστικό.

Όσο για το κλίμα υπό το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, δεν χρειάζονται μάντεις και προφήτες για να αποφανθούν: θα είναι εκρηκτικό…