ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ξεχασμένη δικογραφία Γιάννου, ο εφέτης και το πρόβλημα της αρμοδιότητας της Βουλής

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2019, 16:36
Η ξεχασμένη δικογραφία Γιάννου, ο εφέτης και το πρόβλημα της αρμοδιότητας της Βουλής
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς αντιλαμβάνεται η Βουλή την αρμοδιότητά της στον χαρακτηρισμό αδικημάτων ως υπουργικών

Σε πρόβλημα έχει αναχθεί ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η Βουλή αντιλαμβάνεται την αρμοδιότητά της στον χαρακτηρισμό αδικημάτων ως υπουργικών.

Η σχετική συζήτηση κρατά αρκετούς μήνες, αρχής γενομένης από την υπόθεση της εμπλοκής των 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα.

Η επιλογή της προηγούμενης Βουλής να κάνει διάκριση ανάμεσα στην «κατά την άσκηση» ή «επ’ ευκαιρία» αυτής στη τέλεση υπουργικού αδίκημα, οδήγησε μεν στην επιστροφή της επίμαχης δικογραφίας στη Δικαιοσύνη με την υποσημείωση πως η παθητική δωροδοκία δεν αποτελεί αντικείμενο κοινοβουλευτικής διερεύνησης, άφησε το αποτύπωμά της.

Έτσι, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή δικογραφίας που αφορά στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου για την υπόθεση του C4Ι, εφέτης ανακριτής ζητά από το Σώμα να ξεκαθαρίσει τι είδους αδίκημα αποτελεί η παθητική δωροδοκία. Για την ακρίβεια, ο συγκεκριμένος εφέτης έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την επίμαχη υπόθεση καθώς μέσα σε λίγους μήνες έχει στείλει 3 επιστολές στους δύο τελευταίους προέδρους.

Στην πρώτη (προεκλογικά) που ζήτησε να ενημερωθεί τι συμβαίνει με την εξέλιξη της υπόθεσης, η Βουλή απάντησε πως είναι ζήτημα των βουλευτών να καταθέσουν σχετικό αίτημα σύστασης προανακριτικής (30 υπογραφές). Στη δεύτερη, ρώτησε για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αλλά στην τρίτη επέμεινε και έπιασε το ευαίσθητο θέμα της δωροδοκίας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Σώματος, Κ. Τασούλας (που μετέφερε τις εξελίξεις στη Διάσκεψη) δεν θέλησε να πάρει πάνω του την ερμηνεία του «γρίφου» και παρέπεμψε γι’ αυτό τον καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο που είναι η προκαταρκτική επιτροπή (προφανώς η παρουσία για τη σκευωρία της Novartis).

«Υπάρχουν δύο απόψεις. Δεν μπορώ όμως να του πω τι θεωρώ, γιατί δεν μπορώ να προκαταλάβω την προκαταρκτική», δήλωσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με την υποσημείωση βέβαια πως ως κυρίαρχο όργανο η επιτροπή δεν δεσμεύεται από τη προηγούμενη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις προτάσεις για την αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ ως πλειοψηφία είχε συμπεριλάβει ερμηνευτική δήλωση που φωτογραφίζει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ωστόσο η κίνηση αυτή στην πράξη δεν θα αποδώσει καθώς η ρύθμιση δεν πιάνει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να επικυρωθεί στην αναθεώρηση.