current views are: 7

8 Απριλίου 2020
Δημοσίευση20:43

Μας έχουν τρελάνει: Να φοράμε μάσκα τελικά ή να μη φοράμε;

Τι ισχύει τελικά; Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; Ειδικά οι μεγάλοι οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα οριστικό συμπέρασμα, που θα μεταφραστεί σε μια σαφή οδηγία

Δημοσίευση 20:43’

Τι ισχύει τελικά; Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; Ειδικά οι μεγάλοι οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα οριστικό συμπέρασμα, που θα μεταφραστεί σε μια σαφή οδηγία

Η πανδημία του κορωνοϊού μας έφερε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ενώ δίχασε ειδικούς και επιστήμονες, σε πολλά ζητήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, όπου ο κάθε οργανισμός, σε κάθε χώρα λέει τη… δική του εκδοχή, με αποτέλεσμα να συσκοτίζονται τα πράγματα αντί να δίνονται απαντήσεις.

Μέχρι πρότινος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι οργανισμοί προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνέστηναν να φορούν μάσκα μόνον όσοι έχουν συμπτώματα και όσοι τους φροντίζουν.

Η λογική πίσω από αυτή τη σύσταση εδραζόταν στο γεγονός ότι οι ειδικοί δεν ήθελαν να συστήσουν την ευρεία χρήση μάσκας, ανησυχώντας ότι αυτή θα δώσει ψευδές αίσθημα ασφάλειας σε όσους τη φορούν και δεν θα τηρούν απόσταση από τους άλλους. Ο βασικός λόγος φαίνεται, ωστόσο, πως ήταν η ανησυχία ότι θα υπάρξει έλλειψη σε μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τις τελευταίες ημέρες όμως κάτι αρχίζει και αλλάζει στις τοποθετήσεις των οργανισμών. Έχουμε και λέμε:

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός εκτιμά πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μάσκα από μόνη της δεν προστατεύει από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και ότι αποτελεί «μέρος μιας συνολικής δέσμης μέτρων». Με άλλα λόγια, από εκεί που ο ΠΟΥ τασσόταν αναφανδόν κατά της χρήσης μάσκας, τώρα θεωρεί ότι το να τη φοράνε οι πολίτες πρέπει να είναι μέρος «ευρύτερης στρατηγικής».

Την ίδια ώρα, την Τετάρτη, νέα οδηγία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που συνιστά τις μάσκες ως μέσο προστασίας, ιδιαίτερα δε από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα, σύμφωνα με την ενημέρωση, μπορεί κατά κύριο λόγο να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής μόλυνσης. Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα σε επιδημικές καταστάσεις, όταν ο αριθμός των ασυμπτωματικών αλλά μολυσματικών ατόμων στην κοινότητα είναι υψηλός.

Στη χώρα μας, οριστικές αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη, όπως είπε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς.

Τι ισχύει τελικά; Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; Ειδικά οι μεγάλοι οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα οριστικό συμπέρασμα, που θα μεταφραστεί σε μια σαφή οδηγία για τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες. Ειδάλλως, η διαρκής εναλλαγή θέσεων αναφορικά με τη χρήση μάσκας προσθέτει περισσότερη σύγχυση στον ήδη πανικόβλητο πληθυσμό που βλέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού να συνεχίζεται…

 

σχετικα αρθρα