current views are: 9

15 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση12:37

Πώς έγιναν οι ουρές έξω από την υπηρεσία ασύλου το νούμερο ένα πρόβλημα στο μέτωπο του μεταναστευτικού

Πλέον το μεταναστευτικό δεν απασχολεί για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα, αλλά για διοικητικές αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες μπορούν να διορθωθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Δημοσίευση 12:37’

Πλέον το μεταναστευτικό δεν απασχολεί για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα, αλλά για διοικητικές αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες μπορούν να διορθωθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Προ της πανδημίας του κορωνοϊού, το μεταναστευτικό ήταν αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα, τόσο στο εσωτερικό , όσο και στο εξωτερικό μέτωπο. Αν ανατρέξει κανείς στις εβδομάδες πριν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, αρχικά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ιστοσελίδων, τα βασικά ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών στεκόταν τόσο στις αντιδράσεις των νησιωτών κατά της δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Λίγο αργότερα, περάσαμε την υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εξωτερικά μας σύνορα, στον Έβρο, εργαλειοποιώντας τους μετανάστες, δηλαδή τον ανθρώπινο πόνο και τη λαχτάρα για μια καλύτερη ζωή.

Λίγους μήνες αργότερα, με τον κορωνοϊό να αποτελεί ακόμη βασικό θέμα συζήτησης, όπως επίσης και η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, το μεταναστευτικό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα: Οι φόβοι για «υγειονομικές βόμβες», σε δομές φιλοξενίας λόγω του κορωνοϊού δεν επιβεβαιώθηκαν, μιας και ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επενέβησαν άμεσα όπου καταγράφηκαν κρούσματα και αποσόβησαν τον κίνδυνο εκτεταμένης μετάδοσης, όπως στο Κρανίδι, τη Μαλακάσα ή τη Ριτσώνα. Η πραγματικότητα λοιπόν διέψευσε όσους χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι έφταναν στα όρια της υπερβολής, και επιβράβευσε τους ψύχραιμους.

Έτσι, φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου και κανείς δεν θα βρει στον ημερήσιο Τύπο αναφορές για ροές μεταναστών στα σύνορα, ούτε για εκτεταμένες αντιδράσεις κατοίκων στα νησιά και την ενδοχώρα κατά των κλειστών κέντρων. Το νερό μπήκε στο αυλάκι, και ο διαδικασίες για τα κλειστά κέντρα προχώρησαν αφού όλοι κατάλαβαν την αναγκαιότητα τους εν μέσω της πανδημίας, ενώ η χώρα δείχνοντας πρωτοφανή ετοιμότητα απέκρουσε την επίθεση της Τουρκίας, συγκρατώντας τους χιλιάδες μετανάστες πίσω από τα ελληνικά σύνορα. Αντίστοιχα το λιμενικό δεν επέτρεψε εισόδους σε βάρκες με μετανάστες, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί η προετοιμασία για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μεταναστών από την Τουρκία.

Τι μένει λοιπόν; Οι ουρές έξω από την υπηρεσία ασύλου, στη Λεωφόρο Κατεχάκη. Την περασμένη εβδομάδα για και για αρκετές ημέρες εκατοντάδες μετανάστες συνωστιζόταν έξω από την υπηρεσία χωρίς να τηρούνται τα με τα μέτρα ασφαλείας, παρά την εξάμηνη παράταση που έδωσε το κράτος σε όλες τις άδειες παραμονής στη χώρα μας. Οι εν λόγω εικόνες απέδειξαν περίτρανα το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς επίσης και ορισμένες αρρυθμίες που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός. Ωστόσο, είναι το μόνο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας στο μεταναστευτικό. Ένα πρόβλημα διοικητικής φύσεως, το οποίο ωστόσο είναι διαχειρίσιμο και λύνεται με τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης.  


σχετικα αρθρα