current views are: 11

27 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση19:46

Τα δυο πρόσωπα πίσω από την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Δημοσίευση 19:46’

Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι «αόρατοι» αρχιτέκτονες της βαρυσήμαντης τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, όπου συμφωνήθηκε να διατηρηθούν οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Ποιοι είναι οι δύο αρχιτέκτονες της συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας;

Η Ελένη Σουρανή είναι επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και στενή συνεργάτιδα του κ. Μητσοτάκη, ενώ το βιογραφικό της είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Διπλωμάτης καριέρας έχει περάσει από πολλά πόστα μέχρι να αναλάβει τη θέση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, υπηρέτησε:

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα (1985-1988),

στη Διεύθυνση Ασφαλείας-ΝΑΤΟ (1996-1998),

στη Διεύθυνση Ρωσίας και Χωρών ΚΑΚ και στο Γραφείο ΥΦΥΠΕΞ (2005-2007),

Διευθύντρια Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής (2011-2013),

σε αρχές του εξωτερικής υπηρεσίας: Πρεσβεία της Ελλάδος στο Χαράρε (1988-1992),

Πρόξενος στο Βανκούβερ (1992-1996),

Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ερεβάν (1998-2002),

Γενική Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα (2002-2005),

Αναπλ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ- (2007-2011)

Πρέσβυς της Ελλάδος στην Δανία (2013-2016).

Τον Ιούνιο 2016 τοποθετήθηκε Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία.

Της έχουν απονεμηθεί: ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος των Κέδρων του Λιβάνου, ο Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Ντάνεμπορε της Δανίας.

Αλλά και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας θεωρείται ως ο εξ απορρήτων του Ερντογάν. Μάλιστα, θεωρείται τόσο στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας που το όνομά του ακούστηκε μέχρι και για το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος. Ιδιαίτερα στενή επαφή έχουν μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου όταν ο Ερντογάν του είχε αναθέσει να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Καλίν αποτελεί το βασικό εργαλείο του μηχανισμού Ερντογάν για την έκδοση του Γκιουλέν.

Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έκανε Διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν Από το 2002 μέχρι το 2005 απετέλεσε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών στο του Πανεπιστημίου Holy Cross στο Worcester της Μασαχουσέτης. Από το 2005 μέχρι το 2009 ήταν διευθυντής στο SETA Ίδρυμα για Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα στην Άγκυρα. 

Από το Δεκέμβριο του 2014 ο Έρντογάν ανακοίνωσε ότι ο Καλίν θα είναι ο πρώτος επίσημος Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας. Κύριο αντικείμενο της εξειδίκευσής του είναι οι Ισλαμικές σπουδές και οι Ισλαμο-Χριστιανικές σχέσεις στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Το βιβλίο του με τίτλο “Ισλάμ και η Δύση” βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Συγγραφέων της Τουρκίας, ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς.

Είναι επίσης εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας “A Common Word between Us and You”,  σε σχέση με το διαθρησκευτικό διάλογο και τις σχέσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Ο Καλίν έχει επίσης σχέση με τη Σαουδική Αραβία και το χρηματοδοτούμενο Talal Center for Muslim-Christian Understanding (ACMCU).


σχετικα αρθρα