ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυβερνητική «κόντρα» για το Άγιο Φως εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 13 Απριλίου 2017, 13:43 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2017, 18:30
Κυβερνητική «κόντρα» για το Άγιο Φως εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, πως το «Άγιο Φως αποτελεί παγανιστικό κατάλοιπο», ακολούθησε 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, πως το «Άγιο Φως αποτελεί παγανιστικό κατάλοιπο», ακολούθησε Μεγάλη Δευτέρα ο επίσης κυβερνητικός βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης δηλώνοντας ότι: «Το Άγιο Φως δεν είναι αρχηγός κράτους και άρα δεν μπορεί να έρχεται με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου. Στην πολιτισμένη Ευρώπη, αυτό δεν συμβαίνει».

Όμως οι βολές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων δεν σταμάτησαν εκεί. Χθες  η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη τόνισε ότι κατά τον Αδαμάντιο Κοραή το Άγιο Φως αποτελεί «ψευδοθαύμα».

Η κ. Βάκη  σε συνέντευξη της στην εφημερίδα  "Ημερησία" τόνισε πως: «Όσοι λοιδορούν τον Μπαλαούρα διότι απεκάλεσε παγανιστικό το έθιμο του Αγίου Φωτός, ας ανατρέξουν στον Κοραή, ο οποίος στα Άτακτα, το αποκαλεί "ψευδοθαύμα" που πιστεύουν "ολίγοι ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι' αισχροκέρδειαν"».

Η ίδια μάλιστα είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή τον Μάιο του 2015 από κοινού με τον κ. Μάκη Μπαλαούρα.

Απάντηση τις προηγούμενες φορές είχε δώσει στις σχετικές τους  αιτιάσεις για το Άγιο Φως ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ κ. Δημήτρης Καμμένος καλώντας τους να προσέχουν τα λεγόμενά τους γιατί προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού. 

Στην κ. Βάκη απάντησε επίσης ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ λέγοντας: «”Ψευδοθαύμα” είναι η εκλογή όσων πιστεύουν ότι η Ελληνική Κοινωνία είναι άθεη, ουδετερόθρησκη και αριστερή».

Για να συμπληρώσει: «Τα ποσοστά τους αντιστοιχούν σε αυτά των “λοιπών επισήμων Θρησκειών στην Επικράτεια”. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραστούν στις Ορθόδοξες λατρευτικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας την Μεγάλη Εβδομάδα καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους…»

Την σκυτάλη από τον βουλευτή του, πήρε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε πως: "όσο είμαστε κυβέρνηση, το Άγιο Φως θα το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους".

Θέση στο θέμα πήρε και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real δήλωσε: 

«Εγώ έχω πρόβλημα με το γεγονός ότι στην Ελλάδα, αυτά τα ζητήματα τα συζητάμε με χαρακτήρα επικαιρότητας, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα συζητήσουμε με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα εάν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι»

Μάλιστα αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για το Άγιο Φως ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «Μεγάλη Τετάρτη έγινε και αυτό» και πρόσθεσε:

"Εάν θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά, θα πρέπει να τα δούμε συναινετικά σε ένα βάθος χρόνου, με διάλογο και προφανώς όχι με συγκρούσεις. Έχουμε πιο σοβαρά ζητήματα να μαλώσουμε, να συγκρουστούμε και να τσακωθούμε, είδατε χθες τη συζήτηση στη Βουλή, και να αντιπαρατεθούμε από το να συζητάμε ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στα ίδια τα κόμματα και μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αλλά, γενικά δεν νομίζω ότι είναι το μείζον ζήτημα αυτό που απασχολεί την ελληνική κοινωνία"

Είναι εμφανές πως υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα το εάν "Μεγάλη Τετάρτη έγινε και αυτό" του κ. Ζαχαριάδη μείνει αναπάντητο μένει να το δούμε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η  "κόντρα" εντός ή εκτός εισαγωγικών δημιουργεί σύγχυση στους ψηφοφόρους και των δυο κομμάτων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr