ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε το εμβόλιο της AstraZenca και μοιράστηκε τη χαρά του

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:19
Ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε το εμβόλιο της AstraZenca και μοιράστηκε τη χαρά του
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έκανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca χορηγήθηκε σήμερα στον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνής οργανισμούς για τον κορωνοϊό σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebooκ «η πρώτη δόση έγινε. Αναμονή 12 εβδομάδες τώρα για τη δεύτερη».

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca

Σε πρόσφατη προδημοσίευση στο «The Lancet» ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, 72% μετά την πρώτη δόση. Για την ακρίβεια 72% από την 22η ημέρα έως και 90 ημέρες μετά την πρώτη δόση και κατά 82% μετά την δεύτερη δόση, αν αυτή γίνει μετά από 12 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης της Pfizer έδειξαν πως την 12η ημέρα μετά την πρώτη δόση η προστασία ήταν 52% και ανήλθε στο 95% από την 7η ημέρα μετά τη δεύτερη δόση. Από τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ, αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνονται, πως και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Όμως το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) είναι 100% αποτελεσματικό αναφορικά με την πρόληψη από τα σοβαρά και κρίσιμα συμπτώματα από τη νόσο Covid-19. Όσον αφορά το 18% (100%-82%), στο οποίο το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό, αυτό πρακτικά σημαίνει πως με το εμβόλιο αυτό ένα 18% των εμβολιασθέντων θα νοσήσει, όχι όμως με βαριά νόσο αλλά με ήπιας η μέτριας έντασης συμπτώματα. Κανείς από αυτούς που ανήκουν στο 18%, δεν θα αρρωστήσει βαριά, δεν θα νοσηλευτεί και, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, κανείς που έχει εμβολιαστεί, δεν θα πεθάνει αν κολλήσει τον ιό μετά τον εμβολιασμό.

Η ΑΖ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο καλύπτει και τη βρετανική παραλλαγή.

Επίσης πως το εμβόλιο παρέχει προστασία για τις βαριές περιπτώσεις και έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, αλλά με την επιφύλαξη πως εμβολιάστηκαν κυρίως νέοι άνθρωποι και η αποτελεσματικότητα έναντι σε αυτή την παραλλαγή μένει να επιβεβαιωθεί με αποτελέσματα από μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος. Παράλληλα η εταιρεία τροποποιεί το υπάρχον εμβόλιο για να υπάρξει και νέο εμβόλιο, που να καλύπτει τις παραλλαγές, τον Οκτώβριο. Αυτό γίνεται για να είμαστε 100% σίγουροι, καθώς μπορεί να χρειαστεί μια αναμνηστική δόση και εάν χρειαστεί, καλύτερα θα είναι να γίνει με το νέο εμβόλιο.

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι τo εμβόλιο της ΑΖ για την ώρα δεν θα χορηγείται στους άνω των 55/65 ετών, γιατί δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά θα υπάρξουν και αυτά σύντομα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου για ηλικιωμένους, παρά τον μικρό αριθμό ατόμων που δοκιμάστηκαν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ήταν να καταστούν διαθέσιμες οι επιλογές στα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος θεωρεί «βασιζόμενος στα δεδομένα που έχουμε, πως δεν θα υπάρχει τελικά ηλικιακή διαφοροποίηση. Αλλά θα περιμένουμε και τη συλλογή των αποτελεσμάτων από τις τρέχουσες μελέτες, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα προς ανάλυση. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τους ηλικιωμένους, όσον αφορά το εμβόλιο της ΑΖ. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, δεν θα εμβολιάσει τους άνω των 55 ή 65 με αυτό το εμβόλιο. Όπως εξήγησα παραπάνω, και αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Κάποιες χώρες όμως έκριναν πως τα δεδομένα για τους άνω των 55/65 ετών δεν είναι αρκετά. Γνωρίζουμε και από τις προηγούμενες φάσεις της κλινικής δοκιμής (με μικρότερο αριθμό δεδομένων) πως οι άνω των 65 ετών που εμβολιάστηκαν, ανοσο-αποκρίθηκαν αποτελεσματικά μετά τους εμβολιασμούς.

Γνωρίζουμε επίσης πως τα -παρόμοιας τεχνολογίας- εμβόλια Johnson & Johnson και Sputnik-V, ήταν αποτελεσματικά και σε αυτές τις ηλικίες. Δεν περιμένω επομένως να υπάρξει ηλικιακή διαφοροποίηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr