current views are: 12

27 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση08:40

Εκ βαθέων εξομολόγηση Γιούνκερ για Ελλάδα: Μεγάλοι αντίπαλοι μου Μέρκελ – Σόιμπλε – Δεν ήθελα το ΔΝΤ

«Είχα μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Ηταν οι κυριότεροι αντίπαλοί μου. Μπορεί να μην το θυμούνται, αλλά εγώ το θυμάμαι», είπε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Δημοσίευση 08:40’

«Είχα μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Ηταν οι κυριότεροι αντίπαλοί μου. Μπορεί να μην το θυμούνται, αλλά εγώ το θυμάμαι», είπε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση για την Ελλάδα προχώρησε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας πως μεγάλοι του αντίπαλοι ήταν οι Μέρκελ και Σόιμπλε.

«Είχα μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Ηταν οι κυριότεροι αντίπαλοί μου. Μπορεί να μην το θυμούνται, αλλά εγώ το θυμάμαι. Ημουν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ διότι θα ξεκινούσαμε με λάθος τρόπο. Η Μέρκελ ήταν υπέρμαχος της ιδέας, ο Σόιμπλε λιγότερο», είπε ο Γιούνκερ στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Οι σχετικές αποκαλύψεις θα περιλαμβάνονται, ως φαίνεται, στο βιβλίο που ετοιμάζει για την πιο κρίσιμη περίοδο της 40χρονης πολιτικής του καριέρας στο τιμόνι της Κομισιόν. «Η ελληνική κρίση θα είναι μεγάλο κεφάλαιο. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ευρώπη με πλήγωσε βαθιά. Γιατί μερικοί από εμάς, κυβερνήσεις, κοινή γνώμη, δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Ηταν τρομερή στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μιλούσα με ανθρώπους στην Ελλάδα για να καταλάβω πώς ζούσαν. Στην Ευρώπη είχαν διαφορετική ιδέα για το τι γινόταν. Η σύνταξη ενός φίλου μου στην Αθήνα, γιατρού με γυναίκα λουξεμβουργιανή, μειώθηκε κατά 30%. Φάρμακα δεν υπήρχαν. Πολλοί λένε ότι η Κομισιόν είναι μακριά από τους πολίτες, εγώ ήμουν κοντά στους Ελληνες» τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
«Για την ελληνική κρίση κάποια πράγματα θα πρέπει να ειπωθούν όπως έγιναν, να επανατοποθετηθούν στη σωστή σειρά. Ολοι δηλώνουν τώρα ότι ήταν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά ήταν αρκετές οι κυβερνήσεις, όχι μόνο η Γερμανία, που ήθελαν την Ελλάδα προσωρινά εκτός. Ημουν κατά της θέσης αυτής. Το προσωρινό θα γινόταν μόνιμο. Η Επιτροπή έπαιξε σημαντικό ρόλο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το αντίθετο θα ήταν καταστροφή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις [δημοσιονομικά] ορθόδοξες κυβερνήσεις του Βορρά. Πολλοί δεν ήθελαν την εμπλοκή της Επιτροπής, αλλά επικαλέστηκα το ότι η Κομισιόν λειτουργεί για το γενικό συμφέρον της ΕΕ και μπορεί να παίξει ρόλο. Επέμενα να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Ηταν δύσκολες στιγμές». Θα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης; «Ενδεχομένως. Δεν ήταν μόνο η Γερμανία δύσκολη, ήταν ακόμη οι Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία. Η γειτόνισσά μου εδώ στο Μπερλεμόντ, η πρώην υπουργός της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν (σήμερα επίτροπος), ήταν ανάμεσα στους πιο δύσκολους να πειστούν. Σε σύγκριση με την ελληνική κρίση, η απόφαση για τα κονδύλια ανάκαμψης ήταν εξαιρετικά εύκολη. Ολοι κατάλαβαν πώς έπρεπε να δράσει η ΕΕ και επέτρεψαν στην Κομισιόν να εκδώσει κοινό χρέος. Είχα την ίδια ιδέα στην ελληνική κρίση, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κρατών – μελών. Στην ελληνική κρίση υποστήριζες μια χώρα που δεν είχε συμμάχους».


σχετικα αρθρα