current views are: 3

8 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:29

Το «μάθημα» των Γαλλικών εκλογών και πως μπορεί να ηττηθεί ο λαϊκισμός

Την δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών έδωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης μέσω της στήλης του στην 

Δημοσίευση 11:29’

Την δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών έδωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης μέσω της στήλης του στην 

Την δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών έδωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης μέσω της στήλης του στην εφημερίδα “Τα Νέα” 

Διαβάζουμε λοιπόν  στην στήλη του “Εμπιστευτικά”  ” Η Γαλλική προεδρική εκλογή ήταν ένα μάθημα για πολλούς. Καταρχήν για την Ευρώπη. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχουν πια εσωτερικά γεγονότα, ούτε επιμέρους εξελίξεις. Μια νίκη της Λε Πεν αντιμετωπίστηκε ως απειλή για την Ευρώπη στο σύνολό της. Και ήταν διότι ούτε ακίνδυνοι ούτε διπλανοί λαϊκιστές υπάρχουν – να το ξέρουμε! Ύστερα για την πολιτική. Η επικράτηση του λαϊκισμού δεν αποτελεί φυσική νομοτέλεια επειδή (υποτίθεται) εκπροσωπεί τους “κάτω”, τους “πολλούς” και τους “αδικημένους“. 

“Δεν θα ηττηθεί όμως από έναν άλλο περισσότερο ή λιγότερο λαϊκιστή, δεξιότερο ή αριστερότερο, που υιοθετεί τη λογική και την ατζέντα του. Θα τον νικήσει κάποιος με εντελώς διαφορετική λογική και ατζέντα. Που δεν θα μοιράζει ψεύτικες προσδοκίες για επιδόματα και φιλοδωρήματα, ούτε κατάρες για το “σύστημα”. 

Ο κ. Πρετεντέρης πιο κάτω γίνεται περισσότερο αποκαλυπτικός γράφοντας: ” Το βασικό μάθημα της γαλλικής εκλογής είναι πως τελικά η πολιτική δεν αποτελεί καλλιστεία ιδεολογίας, ούτε άσκηση κοινωνικής μνησικακίας. Είναι ένα διαγώνισμα για την ορθότερη κι αποτελεσματικότερη διαχείριση του γενικού συμφέροντος και των δημοσίων πραγμάτων. Ένα διαγώνισμα για καλούς μαθητές. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η θεμελιώδης αδυναμία του λαϊκισμού, απέναντι στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της διαχείρισης, ο λαϊκισμός δραπευτεύει υποσχόμενος έναν άλλο κόσμο σε μια άλλη πατρίδα, όπου ο λαός θα ζει εύκολα και δωρεάν. Και μετά σου στέλνει ο Τσίπρας το εκκαθαριστικό!

Δεν ξέρουμε εάν το ελληνικό πολιτικό σύστημα έμαθε κάτι από το “μάθημα” των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών , εμείς πάντως σας δώσαμε “τροφή” για σκέψη με μερικά αποσπάσματα από το κείμενο του Γιάννη Πρετεντέρη. 


σχετικα αρθρα