ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Ανοίγει κι άλλο τα φτερά του» στην οινοποιία πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2017, 15:39 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2017, 15:39
«Ανοίγει κι άλλο τα φτερά του» στην οινοποιία πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής
Facebook Twitter Whatsapp
«Ανοιχτές Πόρτες» έρχονται αυτό το σαββατοκύριακο στα οινοποιεία της χώρας, και η «Zoinos Winery» ανοίγει για τους πολίτες όχι μόνο το οινοποιείο (και το μουσείο) στη Ζίτσα αλλά και το νέο κέντρο διανομής και εξυπηρέτησης πελατών στα Γιάννενα που λειτουργεί ως υποκατάστημα του οινοποιείου Ζίτσας.

«Ανοιχτές Πόρτες» έρχονται αυτό το σαββατοκύριακο στα οινοποιεία της χώρας, και η «Zoinos Winery» ανοίγει για τους πολίτες όχι μόνο το οινοποιείο (και το μουσείο) στη Ζίτσα αλλά και το νέο κέντρο διανομής και εξυπηρέτησης πελατών στα Γιάννενα που λειτουργεί ως υποκατάστημα του οινοποιείου Ζίτσας.

Το υποκατάστημα αυτό βρίσκεται στο Σταυράκι, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της λαχαναγοράς, και αποτελεί μια σύγχρονη υποδομή, όπου γίνεται παράλληλα η συσκευασία ασκού οίνου σε κουτί.

Μια υποδομή που αποτέλεσε μέρος του επενδυτικού σχεδίου της «Zoinos Winery», ενταγμένου στον αναπτυξιακό νόμο του 2004. Αν και με καθυστέρηση, η εταιρία κατάφερε να ολοκληρώσει το σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε σε πρώτη φάση εκσυγχρονισμό του οινοποιείου στη Ζίτσα, με βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, και σε δεύτερη φάση την κατασκευή του υποκαταστήματος Σταυρακίου (όπου παλιότερα υπήρχε μια αποθήκη). Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανήλθε σε 1,2 εκατ. ευρώ. Στα άμεσα σχέδια της «Zoinos» είναι η δημιουργία ενός εκθετηρίου αγροτικών προϊόντων.

 «Η ‘Zoinos’, κόντρα στην κρίση, επενδύει. Η επένδυσή μας πιάνει τόπο, καθώς υπάρχει ανταπόκριση από τους επαγγελματίες και κατ’ επέκταση από τους καταναλωτές» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της εταιρίας Βαγγέλης Αργύρης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από 1993 έως και το 2012, ο οποίος μάλιστα διατέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που κάνει το οινοποιείο, δεν έχουμε την αναμενόμενη ανανέωση του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Ο κ. Αργύρης απέδωσε την κατάσταση αυτή σε διάφορες παραμέτρους: από τον μικρό αμπελουργικό κλήρο (κατά μέσο όρο 4 στρέμματα) και  τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών μέχρι τη φορολογία και την πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα, την οποία χαρακτήρισε «λάθος». Επισήμανε πλέον ότι το ελληνικό κρασί, αν και κερδίζει αγορές, έχει δεχθεί πλήγμα και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει φορολογία στο κρασί. «Τελευταία υπάρχουν υποσχέσεις για άρση του μέτρου γιατί αποδείχθηκε ότι στον έναν χρόνο εφαρμογής του δεν έχει αποτελεσματικότητα. Ούτε τα χρήματα που υπολόγιζαν, δεν εισέπραξαν ενώ το κρασί τείνει να περάσει στην παρανομία από κάποιους παραγωγούς» υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αμπελοκαλλιέργεια, ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της «Zoinos» προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών (υπό σύσταση) η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση μιας αμπελουργικής έκτασης 40 στρεμμάτων. «Η αμπελοκαλλιέργεια, αν γίνει συστηματικά, μπορεί να αποδώσει μεροκάματο» τόνισε. Ανέφερε τέλος ότι η «Ζοίνος» είναι από τα λίγα οινοποιεία στη χώρα που δίνουν από τις υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα για τις «Ανοιχτές Πόρτες» στη Zoinos έχει ως εξής:

Σάββατο 27 Μαΐου, στο κέντρο διανομής στο Σταυράκι, 18:00-21:00

Γνωριμία με το νέο κέντρο διανομής και εξυπηρέτησης πελατών της Zoinos Winery και γευστική δοκιμή νέων σοδειών και προϊόντων, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων και μουσικών ακουσμάτων

Κυριακή 28 Μαΐου

Οινοποιείο Ζίτσας: Παρουσίαση των νέων προϊόντων, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων

Επίσκεψη-ξενάγηση στην Πινακοθήκη Χαρακτικής του δήμου Ζίτσας

Το οινοποιείο στη Ζίτσα θα είναι ανοιχτό όλο το σαββατοκύριακο (12:00-17:00).