ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατώτατος μισθός – Η ακρίβεια και τα μέτρα «ασπιρίνη» φέρνουν νωρίτερα τη δεύτερη αύξηση – Το σενάριο των 700 ευρώ

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2022, 15:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2022, 15:20
Κατώτατος μισθός – Η ακρίβεια  και τα μέτρα «ασπιρίνη» φέρνουν νωρίτερα  τη δεύτερη αύξηση – Το σενάριο των 700 ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αρχικές εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για συγκυριακό φαινόμενο ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποδείχθηκαν «ασπιρίνες».

Η πίεση της ακρίβειας αλλά και της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού, οδηγεί την κυβέρνηση να επιταχύνει την απόφαση. Κανονικά αυτόν τον μήνα ξεκινάει η διαδικασία της διαβούλευσης ενώ η τελική ανακοίνωση του ποσοστού προβλέπεται το αργότερο τον Ιούνιο.

Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η «συγκυριακή αύξηση των τιμών» λαμβάνει μονιμότερα χαρακτηριστικά πλήττοντας τους πολίτες και κυρίως τα αδύναμα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι, τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 κατέγραψε αύξηση 5,1%. Το άλμα του κόστους ενέργειας, με το φυσικό αέριο να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (+135,7%) και το ηλεκτρικό ρεύμα στο +45%, έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους στέγασης κατά 18% και των μεταφορών κατά 10,9%. Με τη σειρά τους αυτά ωθούν ψηλότερα τις τιμές σχεδόν του συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα και  διαψεύδουν τις αρχικές εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για συγκυριακό φαινόμενο ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποδείχθηκαν «ασπιρίνες». Ο πληθωρισμός αρνητικό ρεκόρ 10ετίας  που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι εδώ και θα μείνει. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή προκαλώντας  τεράστιο πρόβλημα στέγασης-θέρμανσης-μεταφοράς εν μέσω χειμώνα.

Μετά από τις παλινωδίες σχετικά με τις μειώσεις του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης φαίνεται να προκρίνεται το σχέδιο «κατώτατος μισθός». Ο στόχος είναι να έρθει νωρίτερα και να απαντηθεί το πολιτικό αίτημα της αντιπολίτευσης απενεργοποιώντας το σχετικό επιχείρημα για απραξία της κυβέρνησης. Το βασικό σενάριο είναι η αύξηση να κυμανθεί στο 6%, πέραν του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός που τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ, να φθάσει στα 700 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr