ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Νίκος Δένδιας και η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία – Το τετ-α-τετ με τον Σαουδάραβα ομόλογο του

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2022, 15:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2022, 15:21
Ο Νίκος Δένδιας και η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία – Το τετ-α-τετ με τον Σαουδάραβα ομόλογο του
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα… προσέλκυσης επενδύσεων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Η επίσκεψη αυτή αλλά και το καλό κλίμα που συνοδεύεται από συγκεκριμένες επενδύσεις και συμφωνίες δεν προέκυψαν τυχαία αλλά μετά από μια ολιστική, με σχέδιο εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διεύρυνση μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, για την οποία έχει εργαστεί με μεθοδικότητα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Απλώς θυμίζω ότι, ήταν Φεβρουάριος του 2022 και τότε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε τη συγκατάθεσή του για την έναρξη λειτουργίας Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα. Η δημιουργία του συγκεκριμένου Γραφείου – σύμφωνα με τις τότε αναφορές - αναμένεται να συνεισφέρει στην περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών, μέσω της ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με ταξίδια αλλά και πρωτοβουλίες  ενίσχυσε το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας με χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Ο σχεδιασμός στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του κ. Δένδια με Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία και οι διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο και Σαουδάραβα ομόλογό του, διαμόρφωσαν την εμπέδωση των στρατηγικών σχέσεων και την κοινή οπτική για την περιοχή που έχουν αναπτυχθεί με τις χώρες αυτές τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η καλή προετοιμασία έφερε, με συγκεκριμένο πλάνο και μία ατζέντα γεμάτη επενδυτικά σχέδια και την επίσκεψη στην Αθήνα του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Και αποτυπώνεται στη φωτογραφία με το χαλαρό τετ-α-τετ του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια στο περιθώριο της συνάντηση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr