current views are: 8

28 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:18

Οι γαλλικές τράπεζες κλείνουν τους λογαριασμούς της Λεπέν!

Γιατί η Μαρίν Λεπέν διαμαρτύρεται για … «φετβά» εναντίον της

Δημοσίευση 19:18’

Γιατί η Μαρίν Λεπέν διαμαρτύρεται για … «φετβά» εναντίον της

Τα οικονομικά των ακροδεξιών κομμάτων, σ’ όλη την Ευρώπη, είναι ένα φλέγον πεδίο, στο οποίο συγκρούονται συχνά κρατικές αρχές, δημοσιογράφοι, αντιφασίστες και πολιτικοί αντίπαλοι. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν συχνά, ακολουθώντας τα ίχνη του χρήματος, να αποκαλύψουν άγνωστες διαδρομές και συνδέσεις μεταξύ οικονομικών παραγόντων και ακροδεξιών, ενώ οι αρχές εντοπίζουν την προσοχή τους συνήθως στο αν τα έσοδα των κομμάτων και οργανώσεων αυτών συνδέονται με ύποπτες δραστηριότητες.

Ένα επεισόδιο του ιδιότυπου αυτού πολέμου ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, όταν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, η Societe Generale και η HSBC, έκλεισαν τους λογαριασμούς του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λεπέν, επικαλούμενες “οικονομικούς λόγους”.

Η Λεπέν έσπευσε να κατηγορήσει τις δύο τράπεζες ότι έχουν εκδώσει έναν “τραπεζικό φετβά”, εναντίον του κόμματός της. Δεν είναι τυχαία, βέβαια, η χρήση της λέξης “φετβάς” (ή “φετφάς”). Η λέξη (την οποία οι Έλληνες την ξέρουμε από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) σημαίνει κυριολεκτικά τη γνωμοδότηση του μουφτή ή του ιμάμη (του θρησκευτικού δικαστή, δηλαδή), σχετικά με θρησκευτικά ή νομικά ζητήματα του ιερού μουσουλμανικού δικαίου. Στην πράξη, οι φετβάδες αφορούσαν τα πάντα (και πολιτικά ζητήματα), είχαν μεγάλη ισχύ και συχνά ήταν αυθαίρετοι –εξού και η μεταφορική χρήση της λέξης, που έχει περάσει στη νεοελληνική γλώσσα: αυθαίρετη απόφαση ή διαταγή. Η Λεπέν χρησιμοποιώντας τη λέξη αυτή θέλει να δείξει ότι η απόφαση είναι αυθαίρετη. Και ακόμα, εμμέσως αλλά σαφώς, να παραπέμψει στους μουσουλμάνους και τον ιερό τους νόμο, οι οποίοι, υποτίθεται, της έχουν κηρύξει πόλεμο. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε αθώα, η χρήση της συγκεκριμένης λέξης εκ μέρους της

Οι γαλλικές τράπεζες, πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις διαμαρτυρίες της Λεπέν. Τόσο ο διοικητής της Κεντρικής Γαλλικής Τράπεζας, Villeroy de Galhau, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσαν ότι το κλείσιμο των λογαριασμών του Εθνικού Μετώπου δεν παραβιάζει τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, ούτε δεν υπαγορεύθηκε από πολιτικούς λόγους.

Το κλείσιμο των λογαριασμών δημιουργεί προβλήματα στη Λεπέν, η οποία, βέβαια, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά την ενέργεια αυτή, ενισχύοντας τη ρητορεία της ενάντια στις “αρπακτικές τράπεζες”. Τις προηγούμενες μέρες, οπαδοί του Εθνικού Μετώπου συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale, στο Παρίσι, κρατώντας γαλλικές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν “να ηθικοποιηθούν οι τράπεζες!”, ενώ κυριαρχούσαν τα συνθήματα κατά των “αδηφάγων” και “ανήθικων” τραπεζιτών.


σχετικα αρθρα