current views are: 10

3 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση10:52

Το διπλό άδειασμα στο Ραβίνο Φριζή (και ο Άδωνις)

 Τόσο η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα όσο και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με ανακοινώσεις τους «άδειασαν» το ραβίνο Φριζή, χαρακτηρίζοντας ως ακραίες τις θέσεις που διατύπωσε.

Δημοσίευση 10:52’

 Τόσο η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα όσο και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με ανακοινώσεις τους «άδειασαν» το ραβίνο Φριζή, χαρακτηρίζοντας ως ακραίες τις θέσεις που διατύπωσε.

Τα όσα είπε ο ραβίνος Μορντεχάι Φριζής κατά του Ρουβίκωνα και, εξ αντανακλάσεως, κατά της κυβέρνησης που επιδεικνύει ανοχή αποδοκιμάστηκαν και μάλιστα εις διπλούν από την ισραηλινή πλευρά. Τόσο η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα όσο και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με ανακοινώσεις τους «άδειασαν» το ραβίνο, χαρακτηρίζοντας ως ακραίες τις θέσεις που διατύπωσε.

Ένα παράπλευρο πρόβλημα είναι ότι τις θέσεις του ραβίνου, αναπαράγοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, έσπευσε να υιοθετήσει ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο με τους συνήθεις υπασπιστές της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Ο κ. Γεωργιάδης είχε, μάλιστα, σπεύσει να αναπαράξει το βίντεο χαρακτηρίζοντάς το ως «άψογο», ανάρτηση που κατέβασε μετά τις πρώτες αντιδράσεις.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαδικτυακή επικοινωνία μεταξύ Γεωργιάδη και Φριζή. Τον Οκτώβριο του 2014, πάλι μέσω βίντεο, ο ραβίνος είχε καλέσει τον Αδ. Γεωργιάδη να απολογηθεί για το γεγονός ότι διαφήμιζε το αντισημιτικό βιβλίο του Κων. Πλεύρη και να αποκηρύξει το «αντισημιτικό παρελθόν του», με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι δεν είναι μεν αντισημίτης αλλά κακώς διαφήμισε το βιβλίο.

Για την ιστορία, όσοι ισχυρίζονται ότι διατηρούν μία μικρή επαφή με την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα και την πρεσβεία του Ισραήλ γνωρίζουν ότι ο εν λόγω ραβίνος χαρακτηρίζεται ως «πρόβλημα» από τους ίδιους του εβραίους της Ελλάδας. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που τοποθετήσεις του – από το Ισραήλ όπου διαμένει και όχι από την Ελλάδα – έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και έχουν αναγκάσει εξέχοντα μέλη της κοινότητας να τον αποδοκιμάσουν δημοσίως…  


σχετικα αρθρα