current views are: 10

10 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:45

Ο Ευ. Τσακαλώτος, η υποκειμενικότητα της ευτυχίας και ο Ντίκενς

Ορισμοί περί… ευτυχίας

Δημοσίευση 17:45’

Ορισμοί περί… ευτυχίας

Με μια ακόμα αλληγορία, μέσα από το κλασσικού έργου του Καρόλου Ντίκενς, «Christmas Carol» απάντησε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αναφορές της αντιπολίτευσης περί της ευτυχίας των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, ανάφερε πως υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως τα τελευταία δύο χρόνια ο δείκτης ευτυχίας στη χώρας μας έχει ανέβει. Ωστόσο όπως είπε η ίδια η ευτυχία είναι μια έννοια που φιλοσοφικά είναι υποκειμενική και δεν μπορεί να αποτυπωθεί απόλυτα σε έρευνες.

Μάλιστα για ισχυροποιήσει το επιχείρημά του επικαλέστηκε τον χαρακτήρα του επίμαχου βιβλίου του Ντίκενς, « Tiny Tim». Επρόκειτο για τον μικρό ανάπηρο και ταλαιπωρημένο γιο του φτωχού υπαλλήλου του μεγιστάνα Σκρουτζ ο οποίος παρά τα προβλήματά του, κοίταγε τα πράγματα πάντα θετικά και ήταν ευτυχισμένος. «Μπαίνει μια δυσκολία επί της αρχής στο να ορίσουμε ποιοι είναι ευτυχισμένοι και ποιοι όχι, γιατί δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουμε την υποκειμενικότητα», είπε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο έργο του Ντίκενς τα τρία φαντάσματα που επισκέπτονται τη μέρα των Χριστουγέννων τον Εμπενίζερ Σκρουτζ καταφέρνουν να τον μεταπείσουν και να τον μετατρέψουν από έναν φιλάργυρο μοναχικό ηλικιωμένο σε έναν πρόθυμο ανοιχτέρη ευεργέτη. Κάπως έτσι ο μικρός Tim σώζεται (τον υιοθετεί ο Σκρουτζ) και ουσιαστικά ανταμείβεται για τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο ο μικρός Tim θα τα είχε καταφέρει…


σχετικα αρθρα