ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποδηματά: «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά προβληματική»

Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2012, 12:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ποδηματά: «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά προβληματική»
Facebook Twitter Whatsapp
«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και ειδικά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, είναι μια εικόνα εξαιρετικά προβληματική», δήλωσε η Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ 99,5».
«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και ειδικά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, είναι μια εικόνα εξαιρετικά προβληματική», δήλωσε η Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ 99,5». «Το κύρος και η αξιοπιστία μας έχουν καταρρακωθεί το τελευταίο διάστημα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κι αυτό ξέρετε υπονομεύει τις προσπάθειες και των ανθρώπων που θέλουν να μας βοηθήσουν, που κατανοούν ειλικρινά την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα  και, κυρίως, ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού», είπε η κ. Ποδηματά, σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της χώρας, κατά την άποψή της αυτό είναι πολιτικό. «Το λέω, ευθέως. Τους τελευταίους μήνες είναι ίδιο το κλίμα στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Φραγκφούρτη, αλλά και σε μεγάλες πρωτεύουσες που έχουν εξ’ αντικειμένου μεγάλη εμπλοκή στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος και γενικότερα της κρίσης, έχει εμπεδωθεί ποια η εντύπωση ότι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό, δεν είναι η διάσταση της οικονομικής κρίσης. Είναι πολιτικό. Κι αυτό έχει να κάνει με το πως οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την κρίση και με το πως τη διαχειριζόμαστε αυτή την κρίση.

Θέλω να συμπληρώσω ότι αυτό, αν θέλετε, έχει μια διάσταση αισιόδοξη, με την εξής έννοια. Την έννοια ότι γίνεται πια σιγά – σιγά μια διαφοροποίηση ανάμεσα στη προσπάθεια που καταβάλει ένα τμήμα του ελληνικού λαού κι αυτή συγκρατείται παρακολουθείται κι αναγνωρίζεται και σ' αυτό που εκπέμπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.  

Θέλω να σας πω αυτό ότι, το κλίμα και οι χαρακτηρισμοί, είναι κλίμα και χαρακτηρισμοί που μιλούν για λαϊκισμό και για ανευθυνότητα ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Προφανώς, αυτό δεν αφορά τους πάντες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλουν, εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπεράνθρωπες  προσπάθειες και για να διασώσουν την αξιοπιστία της χώρας  στο εξωτερικό και να διασφαλίσουν τα μίνιμουμ, διαπραγματευτικά περιθώρια και για να επηρεάσουν, επί της ουσίας, την ίδια τη διαπραγμάτευση στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να καταλάβει ο σκληρός πυρήνας των ευρωπαίων αξιωματούχων, πως είναι δυνατόν μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα, που είναι στο χείλος του γκρεμού, να δίνει τέτοια προτεραιότητα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στις εκλογές, στη μικροπολιτική τακτική και να μην μπορεί να συνεννοηθεί, στοιχειωδώς κι επί της ουσίας για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση Αυτό είναι ακατανόητο στη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαίων αξιωματούχων».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr