ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nέες κάλπες ή αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα βλέπει η Άγκυρα

Δημοσίευση 8 Μαΐου 2012, 13:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Nέες κάλπες ή αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα βλέπει η Άγκυρα
Facebook Twitter Whatsapp
Τη νέα προσφυγή στις κάλπες θεωρεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.
Τη νέα προσφυγή στις κάλπες θεωρεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Ο κ. Αρίντς είπε ότι «πολλά κόμματα μπήκαν στη Βουλή με μικρά ποσοστά. Από ό,τι βλέπω θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τη σύμπραξη τουλάχιστον τριών κομμάτων. Ωστόσο η εικόνα δείχνει ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν. Ίσως ο ελληνικός λαός θα προσφύγει εκ νέου στις κάλπες ή θα προχωρήσουν με μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού».

Για το Κυπριακό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι «η τουρκική πλευρά το 2004 είχε πει "ναι" στο σχέδιο Ανάν με ποσοστό 65%, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε όχι με ποσοστό πάνω από 75%. Έκτοτε η τουρκική πλευρά έκανε θυσίες για να βρεθεί μια λύση με δύο ζώνες, δύο πλευρές και δύο καθεστώτα ή με ενοποίηση των δύο αυτών καθεστώτων. Ελπίζαμε ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις πρόσφατες συνομιλίες, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί δυστυχώς να τηρεί αδιάλλακτη και σκληρή στάση. Υπό αυτή την έννοια έχει σημασία για μας η έκθεση που θα ετοιμάσει και θα δημοσιοποιήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν έχουν αλλάξει οι τουρκικές θέσεις, σημειώνοντας πως «υπάρχει στον Βορρά ένα τουρκοκυπριακό κράτος, το οποίο έχει σχέσεις αλληλεγγύης με την Τουρκία. Στο Νότο υπάρχει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία όλως περιέργως, από το 2004 είναι μέλος της ΕΕ. Οι ηγέτες των δύο πλευρών συνομίλησαν για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο αυτό. Αλλά φαίνεται ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία χρονοτριβεί στηριζόμενη στο γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ».