ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διευθυντήριο» στο περιθώριο της κυβέρνησης Σαμαρά

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2012, 08:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Διευθυντήριο» στο περιθώριο της κυβέρνησης Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp
Ως προάγγελος μιας τρικομματικής επιτροπής η οποία θα αναλαμβάνει να επιλύει ζητήματα που άπτονται της διαφορετικότητας των θέσεων ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πρέπει να θεωρείται η ομάδα των έξι εκπροσώπων από τα τρία κόμματα που συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που θα αποτελέσει και την πλατφόρμα συνεργασίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση.
Ως προάγγελος μιας τρικομματικής επιτροπής η οποία θα αναλαμβάνει να επιλύει ζητήματα που άπτονται της διαφορετικότητας των θέσεων ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πρέπει να θεωρείται η ομάδα των έξι εκπροσώπων από τα τρία κόμματα που συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που θα αποτελέσει και την πλατφόρμα συνεργασίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση. Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση –έχει προγραμματιστεί και δεύτερη συνεδρίαση για σήμερα στη μία- θεωρήθηκε ως εξόχως ενθαρρυντική για τη μετέπειτα συνεργασία καθώς φαίνεται ότι, ακόμη και σε θέματα που οι κομματικές θέσεις εμφανίζονται ως αντιδιαμετρικές, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διαπραγμάτευσης προκειμένου για την εύρεση της «χρυσής τομής».

Ουσιαστικά, εκείνο που θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί αυτή τη φορά, είναι τα φαινόμενα αντεγκλήσεων και εσωτερικών τριβών, όπως επανειλλημμένως κατεγράφησαν στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, σε σειρά νομοθετημάτων.

Ως εκ τούτου, το «μοντέλο» που φαίνεται ότι προωθείται για την επόμενη ημέρα, είναι η διαμόρφωση μια επιτροπής με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από τα τρία κόμματα, η οποία θα αναλαμβάνει να συνθέτει απόψεις με βάση τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να καταγράφονται τα σημεία συναντίληψης και να προκύπτει η τελική πολιτική θέση επί της οποίας θα προωθείται και η σχετική νομοθεσία.

Η χθεσινή, περί τις τέσσερις ώρες συνεδρίαση, ανέδειξε σύμφωνα με όλα τα συμμετέχοντα στελέχη τα σημεία σύγκλισης των τριών κομμάτων, τα οποία αναδεικνύονται πολλά περισσότερα απ’ όσα θεωρείτο ότι υπάρχουν.

Εξετάστηκε η πλειονότητα των θεμάτων με προσέγγιση της ουσίας τους σε βάθος, κάτι που θα συνεχιστεί –και πιθανώς ολοκληρωθεί σήμερα. Κεντρικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου βασικών αξόνων, με βάση του οποίους θα καταρτιστεί το τελικό πλαίσιο προγραμματισκής συμφωνίας και με το οποίο οι τρεις αρχηγοί θα πάνε στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή που συστήθηκε από τα τρία κόμματα την Τρίτη, με τη συμμετοχή των Χρύσανθου Λαζαρίδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κώστα Σκανδαλίδη, Στέλιου Αγγελούδη, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαναστασίου αποτελεί τον προάγγελο του διευθυντηρίου που θα δημιουργηθεί για την επίλυση των προβληματών.

Σημειώνεται πάντως ότι δε θεωρείται απολύτως απαραίτητο να επιλυθούν όλα τα ζητήματα διαφωνίας στην παρούσα φάση καθώς αφ’ ενός η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής δε συναρτάται με την πολιτική συμφωνία των τριών αρχηγών για στήριξη κοινής κυβέρνησης και αφ’ ετέρου δεν εμποδίζει την κατάρτιση του τελικού κειμένου προγραμματικής συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπάρξουν σημεία στα οποία δε διαπιστώνεται στην παρούσα φάση συμφωνία, η επίλυσή τους μπορεί να μετατεθεί ακόμη και για μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. 
Πάνος Ρασσιάς

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr