ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο νέος πρωθυπουργός

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2012, 09:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο νέος πρωθυπουργός
Facebook Twitter Whatsapp
Τις βασικές κατευθύνσεις και τις άμεσες προτεραιότητες ώστε αφ’ ενός να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των δύο προεκλογικών περιόδων και αφ’ ετέρου να αξιοποιηθεί ο συμπυκνωμένος χρόνος που υπάρχει πλέον στη διάθεση της χώρας για την έναρξη της πορείας εξόδου της από την κρίση, θα αποτελέσουν του δύο κεντρικούς –σε πρώτο χρόνο- άξονες της διακυβέρνησης Σαμαρά. 
Τις βασικές κατευθύνσεις και τις άμεσες προτεραιότητες ώστε αφ’ ενός να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των δύο προεκλογικών περιόδων και αφ’ ετέρου να αξιοποιηθεί ο συμπυκνωμένος χρόνος που υπάρχει πλέον στη διάθεση της χώρας για την έναρξη της πορείας εξόδου της από την κρίση, θα αποτελέσουν του δύο κεντρικούς –σε πρώτο χρόνο- άξονες της διακυβέρνησης Σαμαρά.  Οι δύο αυτές κατευθύνσεις αναμένεται να αποτελέσουν και το κεντρικό μήνυμα του νέου πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, κατά τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που –και εθιμοτυπικά άλλωστε- ακολουθεί της ορκομωσίας των υπουργών. 

Η μετάβαση του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες και η επίσημη πρώτη του στη Σύνοδο Κορυφής θα συνοδευτεί και από την παρουσία των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι θα έχουν παράλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με ομοϊδεάτες τους των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Στόχος να «μεταδοθεί» στην Ευρώπη η πολυκομματική στήριξη στη νέα κυβέρνηση αλλά και η συναπόφαση από τη μία να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται, από την άλλη να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση των σημείων εκείνων του Μνημονίου που επιτείνουν την υφεσιακή κατάσταση. 

Τις κατευθυντήριες γραμμές στην κεντρική πολιτική που θα ακολουθηθεί θα δώσει το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας το οποίο ολοκληρώνεται πλέον από την τριμερή επιτροπή και αυτό θα αποτελέσει και το βασικό κορμό των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. 

Προς ώρας πάντως, αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής κυβερνητικής σύνθεσης, οι δυσκολίες στη διαμόρφωση της οποίας ήταν κυρίως δύο: Πρώτον το γεγονός ότι έπρεπε να συνδυαστούν οι επιθυμίες και των τριών πολιτικών αρχηγών. Αυτό όμως δεν αναδείχθηκε ως σημαντικό εμπόδιο, λόγω των περιορισμένων απαιτήσεων του κ. Κουβέλη και του κ. Βενιζέλου. Το βασικότερο ζήτημα ήταν η συγχώνευση κάποιων υπουργείων ώστε αφ’ ενός να μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα, αφ’ ετέρου να μην επηρεαστεί η λειτουργία της κρατικής δομής. 

Ως αργά το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς έγραφε κι έσβηνε ονόματα ενώ, κατά πληροφορίες του newpost.gr είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους στηρίζοντες την κυβέρνησή του πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει για την τελική της σύνθεση. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της «καραμπόλας» ως και την τελευταία στιγμή, με συνεπακόλουθο κάποιες αλλαγές στο τελικό σχήμα. 


Πάνος Ρασσιάς 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr