current views are: 2

22 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση04:21

Ο Βενιζέλος έβαλε φίλους του στις υπουργικές θέσεις

Ο …ποιος; «ο …Μπάμπης;» Ειλικρινής απορία ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ όταν άκουσε το όνομα Λιβιεράτος σε συνομιλητή του. Ακόμα καλύτερα το έθεσε πρωην βουλευτής του κινήματος σε συνομιλητή του «πασόκο», που ρωτούσε με αγωνία «ποιοι είναι οι δικοί μας;». «Αυτοί που δεν τους ξέρεις …».    

Δημοσίευση 04:21’
αρθρο-newpost

Ο …ποιος; «ο …Μπάμπης;» Ειλικρινής απορία ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ όταν άκουσε το όνομα Λιβιεράτος σε συνομιλητή του. Ακόμα καλύτερα το έθεσε πρωην βουλευτής του κινήματος σε συνομιλητή του «πασόκο», που ρωτούσε με αγωνία «ποιοι είναι οι δικοί μας;». «Αυτοί που δεν τους ξέρεις …».    

Ο …ποιος; «ο …Μπάμπης;» Ειλικρινής απορία ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ όταν άκουσε το όνομα Λιβιεράτος σε συνομιλητή του. Ακόμα καλύτερα το έθεσε πρωην βουλευτής του κινήματος σε συνομιλητή του «πασόκο», που ρωτούσε με αγωνία «ποιοι είναι οι δικοί μας;». «Αυτοί που δεν τους ξέρεις …».     Αν η κυβέρνηση έχει ισχυρό έντονο γαλάζιο χρώμα με ολίγον από ΔΗΜΑΡ αυτό συμβαίνει επειδή ο Βενιζέλος φρόντισε στις προτάσεις του να εξαφανίσει οτιδήποτε παραπέμπει σε πρόσωπα που σχετίζονται με το κίνημα (ποιός θυμάται αλήθεια ότι ο Αθανάσιος Τσαυτάρης ήταν στην 6η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας το Μάιο του 2012;).

Ωστόσο, η ομάδα που κατέλαβε τους υπουργικούς θώκους διαθέτει έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο. Ποιος είναι αυτός; Όλοι τους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι άνθρωποι του Βενιζέλου  

Ο συνονόματος του αίφνης Ευάγγελος Λιβιεράτος που έγινε υπουργός Περιβάλλοντος. Ο καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο Α.Π.Θ. συγκαταλέγεται στους «κολλητούς» του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, όσοι ξέρουν μάλιστα λένε πως οι δυό τους δειπνούν κάθε φορά που βρίσκεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα σε γνωστό ταβερνοχώρο του κέντρου, όχι μακριά από τη Μητρόπολη.

Ο κ. Λιβιεράτος είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Χαρτών, ενός Νομικού Πρόσωπου Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύθηκε το 1997 ως δώρο στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα (με απόφαση του τότε υπουργού Μακ-Θρακ Φ. Πετσάλνικου). Ασχολείται, όπως έχετε καταλάβει με τη χαρτογραφία και τους χάρτες και έχει εκδόσει από κοινού με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ιονίου Ηλ. Μπεριάτο το βιβλίο «η Επτάνησος σε χάρτες».  

Η έτερη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τους υπουργικούς θώκους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης θεωρείται επίσης κολλητός του Βενιζέλου, έστω και αν η γαστριμαργική τους σχέση παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με το βιογραφικό του πάντως, ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ χρημάτισε γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας το 1999-2000, δηλαδή επί υπουργίας Βενιζέλου στο Ανάπτυξης και βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2012.      

Αντίθετα γνωστή είναι η γαστριμαργική σχέση του Βενιζέλου με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και γόνο της σιφναίικης εφοπλιστικής οικογένειας Γιώργο Βερνίκο, με τον οποίο γευματίζει τακτικότατα στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας είναι ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν. Το σύνδεσμο του με τον Βενιζέλο αποτελεί η αδελφή του Ελένη Κούρκουλα, όχι απλώς κολλητή αλλά «αυτοκόλλητη» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και τακτικός συνδαιτημόνας του στο Πάρκο Ελευθερίας, όπως και ο σύζυγος της παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων Διονύσης Παναγιωτάκης που επί Βενιζέλου εγκαταστάθηκε στην Ιπποκράτους. Οι επαϊόντες λένε, ότι στο σπίτι της Ελένης Κουρκουλα έγινε η προετοιμασία και για τις δύο προσπάθειες του Βενιζέλου να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. 
 
Αντίθετα λίγα είναι γνωστά για τη σχέση του Βενιζέλου με τον υφυπουργό Άμυνας και αντιναύαρχο Δημ.  Ελευσινιώτη, τον οποίο αποστράτευσε ο Π. Μπεγλίτης προκαλώντας την γενική κατακραυγή (και μέσα από το ΠΑΣΟΚ) το Νοέμβριο του 2011. Ο υπουργός πάντως που τον τοποθέτησε στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού το Φεβρουάριο του 2010 ήταν ο Βενιζέλος.

Υπάρχει τέλος και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η Ιπποκράτους τον παρουσίαζε αρχικά ως δική της πρόταση, εξόργισε έτσι όμως την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ως υπουργός Παιδείας συνάντησε στον Παπαθεοδώρου τον σφοδρότερο πολέμιο του νόμου για τα ΑΕΙ.

Για το υπόλοιπο της ημέρας ο Παπαθεοδώρου εμφανιζόταν ως πρόταση της ΔΗΜΑΡ και πράγματι ο κ. Φ. Κουβέλης έδειξε πρόθυμος να υιοθετήσει αυτήν την εκδοχή. Πράγματι, ο αδελφός του Γιάννης Παπαθεοδώρου είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Θόδωρος όμως ήταν ενεργό μέλος στο Think Tank που είχε δημιουργηθεί για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Βενιζέλου το 2007.

Θέμης Δαγκλής


σχετικα αρθρα