ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταλάρα: Μειώστε τα επιτόκια στα δάνεια της Ελλάδας

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2012, 13:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νταλάρα: Μειώστε τα επιτόκια στα δάνεια της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp
«Η επιστροφή σε ανάπτυξη είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του IIFΤσαρλς Νταλάρα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Tραπεζών. 
«Η επιστροφή σε ανάπτυξη είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του IIFΤσαρλς Νταλάρα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Tραπεζών. 

Συγκεκριμένα τόνισε πως «η λιτότητα εγκλωβίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται στη Γαλλία, την Ισπανία αλλά και άλλες χώρες». 

O γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου εκτίμησε ότι, τελικώς, τα κεφάλαια που περισσεύουν από το δανεισμό μέσω EFSF για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, την τριετία 2012-2014, δεν ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν φτάνει ούτε για την εξόφληση των δανειστών της χώρας. 

Όπως ανέφερε, οι αποπληρωμές κεφαλαίου σε ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι και το 2014 διαμορφώνονται σε 39 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χρηματοδοτικά κενά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Νταλάρα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας, καθώς και υπέρ της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της. 

Όπως υπογράμμισε, με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα παλαιά και στα νέα δάνεια του επίσημου τομέα, θα δοθεί μια «ανάσα» στην Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το κόστος. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, κατά τον κ. Νταλάρα πάντα, θα ήταν η μείωση των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, στα δέκα δισ. ευρώ. Όσο για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο γενικός διευθυντής του IIF εκτίμησε ότι, στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία, δεν είναι ούτε παραγωγικό ούτε απαραίτητο. 

Ακόμη, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με στόχο την ανάκαμψη. Στη συνέχεια μίλησε για τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, ενώ σημείωσε πως παρά την κούραση, δείχνουν μεγάλη αντοχή και προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους. 

Σχολίασε μάλιστα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, Παπανδρέου και Παπαδήμο, λέγοντας πως «αν και με διαφορετικές πολιτικές έκαναν προσπάθειες να βάλουν τη χώρα σε τροχιά», ενώ συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά υπερέβη τις προσδοκίες πολλών με τις κινήσεις που έκανε για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις». 

«Δεν υπάρχει λόγος να μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης. Με την ανεργία στο 25%, όμως, η κοινωνία είναι σε αναστάτωση. Πρέπει να αναρωτηθώ αν το πακέτο που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα έχει την σωστή ισορροπία», τόνισε. 

Τέλος υποστήριξε ότι «οι τράπεζες έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις αλλά παραμένουν ζωντανές και είναι σε τροχιά ανάκαμψης όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr