ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών

Δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή τη Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών. Ενστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ πυρά ενώ έντονη κριτική άσκησαν τόσο ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ όσο και ο εκπρόσωπος του ΕΛΟΤ.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή τη Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών. Ενστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ πυρά ενώ έντονη κριτική άσκησαν τόσο ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ όσο και ο εκπρόσωπος του ΕΛΟΤ.

Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με την ΔΗΜΑΡ ωστόσο να εκφράζει αντιρρήσεις και να ζητά την απόσυρση του άρθρου 8 που αφορά την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Μελετών.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δόλγυρας, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι κατήργησε «κάθε έννοια του διαλόγου» καθώς έφερε, όπως είπε, ένα νομοσχέδιο χωρίς να ακούσει τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων.

Την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων ώστε να μελετηθεί σε βάθος μια συνολική αλλαγή, που θα συμβάλλει πράγματι στην ανάπτυξη της χώρας, ζήτησε από την πλευρά της η πρόεδρος του δ.σ. της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών Μαρία Στουμπούδη. Προειδοποίησε παράλληλα ότι το νέο σχέδιο νόμου ενισχύει την εργασιακή αστάθεια στον χώρο της έρευνας και διώχνει στο εξωτερικό σπουδαίους ερευνητές.

Εκ μέρους του Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ ο Νικόλαος Βιταντζάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Οργανισμού σημειώνοντας τον κίνδυνο απουσίας εκπροσώπησης της χώρας μας σε τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Για διάλυση των κοινωνικών δομών που στηρίζουν τους ανάπηρους έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων Χάρης Χουρδάκης.


Επιφυλάξεις και από τη ΔΗΜΑΡΕκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Γ. Πανούσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην διάταξη που αφορά την κατάργηση του ΕΚΕ ως αυτοτελούς ερευνητικού κέντρου, ζήτησε την απόσυρση της και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να δει ξανά την πρόταση των ερευνητών, η οποία όπως είπε, είναι πολύ λογική.

«Σαφώς και πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα. Αλλά να γίνουν μέσα από μια σοβαρή συζήτηση. Χωρίς, δικαιοσύνη, χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς ασφάλεια και κοινωνική προστασία των πολιτών πως θα λειτουργήσει το κράτος; Πρέπει η Ελλάδα να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο. Διαφωνώ με την πρόταση του υπουργού», παρατήρησε.


Kαθησυχαστικός ο Αντώνης ΜανιτάκηςΤις αιτιάσεις επί του νομοσχεδίου απέρριψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

«Δεν καταργούμε το κράτος δικαίου. Σεβαστήκαμε στο ακέραιο την αποστολή όλων όσων φορέων συγχωνεύονται και διατηρούμε την αυτοτέλεια τους», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης. Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το υπουργείο δεν ήρθε σε επαφή με τον φορέα διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν το έκανε καθώς «το νομοσχέδιο δεν αφορούσε τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους δεν θίγεται το εργασιακό καθεστώς τους».

Διευκρίνισε επίσης ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων αφορούν περίπου 4.514 υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτούς, η πλειονότητα των οποίων ήταν ήδη, όπως είπε, με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr