current views are: 1

10 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση12:17

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλαμβάνει την έρευνα για τα USB της λίστας Λαγκάρντ

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλαμβάνει την διερεύνηση των USB που έχουν δημιουργηθεί με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.

Δημοσίευση 12:17’
αρθρο-newpost

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλαμβάνει την διερεύνηση των USB που έχουν δημιουργηθεί με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλαμβάνει την διερεύνηση των USB που έχουν δημιουργηθεί με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.
Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την διαδρομή της λίστας και τις αλλοιώσεις που έχουν γίνει ενώ θα καταγράψει με λεπτομέρεια και τα «ίχνη» στο USB ώστε να δοθούν απαντήσεις για την ακριβή ημερομηνία αντιγραφής της λίστας καθώς και τον αριθμό των αντιγράφων που έχουν δημιουργηθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα η διερεύνηση από πλευράς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αρχίσει όταν ο φάκελος με τις καταθέσεις και τις εξηγήσεις των μαρτύρων σταλεί στη Βουλή από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Νωρίτερα, νέα ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προέκυψε, μετά και τις αποκαλύψεις του newpost.gr, από τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν κάποιος το επιθυμεί δύναται να αλλάξει ώρα και ημερομηνία στο USB, όποτε θέλει. Συνεπώς, οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το πόρισμα των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου σχετικά με το περιεχόμενο και τις αλλοιώσεις στο USB της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, εμπειρογνωμόνες καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιος αντέγραψε ποιον και πότε, καθώς η περίπτωση της αλλαγής της ώρας αλλά και της ημερομηνίας από οποιονδήποτε ανατρέπει τα πάντα στην υπόθεση της λίστας και την εμπλοκή του Γιώργου Παπακωσταντίνου.

Για αυτό το λόγο οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ο οποίος τους κάλεσε να στείλουν το USB στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ταυτόχρονα, τον Άρειο Πάγο επισκέφτηκε στενός συνεργάτης του αρχηγού της Δ.Η.Ε, Μανόλη Σφακιανάκη, όπου συζητήθηκε το πόρισμα των δύο εισαγγελέων. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ανακολουθία στο πόρισμα για τη «γέννηση» του USB.

Όπως είχε γράψει το newpost, από την εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός του «εγκλήματος» ήταν επαγγελματικός γιατί πολύ απλά το «όπλο» εξαφανίστηκε… δηλαδή τα πρωτότυπα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως μήτρες αντιγραφής. Όσοι εύκολα βγάζουν συμπεράσματα για τις ημερομηνίες που αναφέρονται στα αρχεία ενός stick-USB, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Για κάθε αρχείο αποθηκευμένο σε ένα stick, το file system του stick έχει πληροφορίες για το πότε δημιουργήθηκε.
Υπάρχουν αρχεία που ενσωματώνουν πραγματικές πληροφορίες (δημιουργίας, αλλαγών κλπ). Αυτές οι ενσωματωμένες πληροφορίες λέγονται metadata. Φυσικά ακόμη και αυτά τα δεδομένα μπορούν να αλλοιωθούν.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ημερομηνίες που αναφέρονται στα αρχεία ενός stick. 

«Γιατί μπορώ να αντιγράψω ένα αρχείο excel στον Η/Υ μου, στη συνέχεια αλλάζω την ημερομηνία του Η/Υ μου και την πάω 1 χρόνο  μπροστά. Φορτώνω το αρχείο στο Excel και το σώζω εκ νέου  στο δίσκο μου – ξεφορτώνοντας από τις επιλογές του excel όλα  τα metadata του αρχείου.. Αντιγράφω το αρχείο σε ένα stick. Όποιος εξετάσει τα στοιχεία του αρχείου το στικάκι είναι μπροστά…. ένα χρόνο» λένε οι εμπειρογνώμονες. 

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πάντως είναι η μόνη που μπορεί να εξηγήσει στους εισαγγελείς ότι χωρίς τον Η/Υ που φορτώθηκαν τα δεδομένα  και τα αντίστοιχα Log files δεν μπορεί να αντληθεί καμία σημαντική πληροφορία. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σχετικά Θέματα:

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τη λίστα Λαγκάρντ – Στη Βουλή οι εξηγήσεις των μαρτύρων
 


σχετικα αρθρα