current views are: 2

27 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση07:14

Τα ροζ σκάνδαλα που «έκαψαν» υψηλά πολιτικά πρόσωπα

«Το δημόσιο σκάνδαλο είναι που προσβάλλει. Το να αμαρτάνεις στα κρυφά δεν είναι αμάρτημα» ανέφερε πριν από πολλά-πολλά χρόνια ο Μολιέρος και φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των πολιτικών ηγετών, των οποίων τα ροζ σκάνδαλα «συναρπάζουν» την κοινή γνώμη ακόμα και αν περάσουν χρόνια.

Δημοσίευση 07:14’
αρθρο-newpost

«Το δημόσιο σκάνδαλο είναι που προσβάλλει. Το να αμαρτάνεις στα κρυφά δεν είναι αμάρτημα» ανέφερε πριν από πολλά-πολλά χρόνια ο Μολιέρος και φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των πολιτικών ηγετών, των οποίων τα ροζ σκάνδαλα «συναρπάζουν» την κοινή γνώμη ακόμα και αν περάσουν χρόνια.

«Το δημόσιο σκάνδαλο είναι που προσβάλλει. Το να αμαρτάνεις στα κρυφά δεν είναι αμάρτημα» ανέφερε πριν από πολλά-πολλά χρόνια ο Μολιέρος και φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των πολιτικών ηγετών, των οποίων τα ροζ σκάνδαλα «συναρπάζουν» την κοινή γνώμη ακόμα και αν περάσουν χρόνια.

Τελευταία περίπτωση με οσμή σκανδάλου είναι αυτή του υποψήφιου καγκελαρίου της Γερμανίας, του Ράινερ Μπρούντερλε των Φιλελευθέρων (FDP), ο οποίος κατηγορείται από την 29χρονη Λάουρα Χίμελραϊχ, δημοσιογράφο του περιοδικού Stern, ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Συγκεκριμένα έγραψε ότι στην παραδοσιακή συνάντηση των εκπροσώπων του Τύπου με την ηγεσία του FDP, πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της έκανε άσεμνες παρατηρήσεις για το στήθος της. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι πολλές φορές «κόλλησε» πάνω της και όταν εκείνη του έκανε παρατήρηση, απάντησε: «Ε, όλοι άνθρωποι είμαστε». Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που κατηγορούν τη δημοσιογράφο ότι «θυμήθηκε» την παρενόχληση του 67χρονου Μπρούντερλε έναν χρόνο μετά και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για την καγκελαρία.

Στο πρόσφατο παρελθόν όμως, έχουν υπάρξει πολύ πιο δυνατές ροζ ιστορίες υψηλών προσώπων, με… απτές αποδείξεις.

Το πιο διαχρονικό ροζ σκάνδαλο

Το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Κλίντον και την 22χρονη τότε, μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι έκανε τον γύρο του κόσμου το 1998. Μία εξωσυζυγική σχέση του προέδρου των ΗΠΑ αποκτά πρόσθετη αίγλη, με αρκετές πικάντικες λεπτομέρειες  να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το φόρεμα με τον «λεκέ», τα πούρα και οι «αταξίες» στο Οβάλ Γραφείο αποκαλύφθηκαν όταν η φίλη της Μόνικα, Λίντα Τριπ μαγνητοφώνησε συνομιλίες, δίνοντάς τες στο περιοδικό Newsweek. O Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είχε ερωτικές επαφές με την Λεβίνσκι. Η ιστορία αυτή στοιχειώνει εδώ και χρόνια τον πρώην πλανητάρχη και αν η «πέτρα του σκανδάλου» εκδώσει τελικά -όπως έχει προαναγγείλει- βιβλίο με αρκετές λεπτομέρειες από την εποχή εκείνη, για να εκδικηθεί τον πρώην πρόεδρο, τότε θα έχουμε νέα «επεισόδια».

Οι ορέξεις τον έστειλαν φυλακή

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ (2000-2007) Μοσέ Κατσάβ πλήρωσε πολύ ακριβά τις σεξουαλικές του ορέξεις, αφού κατέληξε στη φυλακή στα τέλη του 2011. Ο 68χρονος σήμερα Κατσάβ καταδικάστηκε το 2010 σε επταετή κάθειρξη, για δύο βιασμούς στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την εποχή που ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου, και για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο άλλων γυναικών, υφισταμένων του, την περίοδο που ήταν πρόεδρος της χώρας. Το φθινόπωρο του 2012 η σύζυγος του Κατσάβ, Γκίλα, ζήτησε με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, να απονεμηθεί χάρη στον προκάτοχό του, επικαλούμενη απειλές από τους συγκρατούμενούς του. Ο Κατσάβ παραμένει στη φυλακή.

Ο καθηγητής της αταξίας

Η περίπτωση του ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάζεται καμία σύσταση, αφού θα μείνει στην ιστορία περισσότερο για τις ροζ δραστηριότητές του, που τον έβαλαν σε μπελάδες και επηρέασαν την πολιτική του καριέρα. Τα περίφημα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι, στις βίλες των οργίων, το «Ρούμπι-γκέιτ» με την Ρούμπι Καρίμα, που προκάλεσε το διαζύγιο με τη Βερόνικα Λάριο, οι αιθέριες υπάρξεις δίπλα από τον Καβαλιέρε που τις περισσότερες φορές, όλως τυχαίως, αποκτούν πολιτικά αξιώματα, έχουν μαθευτεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά έβαλε την Ιταλία σε οικονομικές περιπέτειες, αφού κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του τον ένοιαζε περισσότερο η ντόλτσε βίτα και να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, δηλαδή τις αταξίες του. Ο 77χρονος Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για την υπόθεση της 19χρονης Ρούμπι, αφού φέρεται να συνευρέθηκε μαζί της επί πληρωμή πριν από δύο χρόνια, όταν εκείνη ήταν ανήλικη.

Ο ασυγκράτητος που τα έχασε όλα

Άξιος συνοδοιπόρος του Καβαλιέρε στον δρόμο της ηδονής μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος τείνει να γίνει συνώνυμο του ροζ σκανδάλου. Ο πρώην νο. 1 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ήταν σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας, εάν δεν είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2011 στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, για σεξουαλική επίθεση στο ξενοδοχείο Sofitel, εις βάρος της καμαριέρας, Ναφισάτου Ντιαλό. Παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή του Ταμείου, ξέχασε τα όνειρά του για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ενώ φυλακίστηκε για λίγο πριν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που θα τον κράταγαν περισσότερο στο σωφρονιστικό ίδρυμα της νήσου Ράικερς. Οι περιπέτειες του DSK δεν τέλειωσαν εκεί, αφού η όμορφη δημοσιογράφος Τριστάν Μπανόν επέμεινε ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει το 2003, καταθέτοντας σχετική αγωγή. Παράλληλα, ο Στρος-Καν εμπλέκεται στην υπόθεση «Carlton», για την οποία συνελήφθη πριν από έναν χρόνο. Παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε πάρτι οργίων στο ομώνυμο ξενοδοχείο της Λιλ. Πριν από μερικές ημέρες κατηγορήθηκε από τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση, για μαστροπεία. Φυσικά, τα προηγούμενα χρόνια δεν έλειψαν και οι «περιπετειούλες» εντός του ΔΝΤ για τον ασυγκράτητο DSK.

Τα αποκαλυπτικά «τιτιβίσματα»

Tον Μάιο του 2011 άλλο ένα ροζ σκάνδαλο είχε συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Άντονι Γουάινερ να τα κάνει κυριολεκτικά… μαντάρα! Ο Γουάινερ, ενώ ήταν παντρεμένος, παραδέχθηκε ότι έστελνε τολμηρές φωτογραφίες του σε γυναίκες που γνώριζε μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Twitter. Αρχικά βέβαια, ισχυριζόταν ότι οι γυμνές φωτογραφίες δεν απεικόνιζαν τον ίδιο και ότι ο λογαριασμός του είχε πέσει στα χέρια χάκερ. Όμως δεν έπεισε κανέναν και αναγκάστηκε να πει την αλήθεια, ανακοινώνοντας και την παραίτησή του, έπειτα από σφοδρές πιέσεις, ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


σχετικα αρθρα