current views are: 1

11 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:22

«Λουκέτα» – εξπρές σε ΔΕΚΟ με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αριθμό Α139, που ορίζει τον τρόπο και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών. 

Σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη, που υπογράφεται από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου- εκτός από τους υπουργούς που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εξουσιοδοτούνται πλέον οι υπουργοί και έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν για το κλείσιμο ενός οργανισμού της δικής τους αρμοδιότητας.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα ανοίξει το δρόμο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ διέκοψαν τη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ και στις 15:00  «βγήκε» στον αέρα το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «λουκέτο» σε δημόσιους φορείς.

Αναλυτικά στην ΠΝΠ αναφέρεται:

«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος. 2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016. 3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα εδάφια ως εξής: «2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά έντονα στο σενάριο αυτό ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει θέσει βέτο ζητώντας το θέμα να συζητηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που πιθανότατα θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. 

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της επιμένοντας σε ένα σχέδιο εξορθολογισμού τηρώντας σαφείς αποστάσεις από το σενάριο του οριστικού λουκέτου και ζητώντας να τεθεί το θέμα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως «δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση», ενώ σχετικά με τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.


σχετικα αρθρα