current views are: 1

9 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση18:57

Ο Γιάννης Δριβελέγκας νέος αντιπρόεδρος της Bουλής

Με ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας.

Δημοσίευση 18:57’
αρθρο-newpost

Με ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας.

Με ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας. Επί 220 ψηφισάντων, ο κ. Δριβελέγκας έλαβε 137 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν επίσης, 79 λευκά ψηφοδέλτια και τέσσερα άκυρα.
 
Η εκλογή του κου Δριβελέγκα, έγινε με ειδική ερμηνεία του Κανονισμού, ο οποίος προβλέπει πως η θέση αυτή ανήκει στη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης. Η ερμηνεία που δόθηκε εκ μέρους της ΝΔ (Μ. Βορίδης), του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος) και του Προεδρείου (Χρ. Μαρκογιαννάκης), ήταν πως ο Κανονισμός αντιστοιχίζει τις θέσεις του τετάρτου, πέμπτου, έκτου και εβδόμου αντιπροέδρου, στα κόμματα της Βουλής με βάση την εκλογική τους δύναμη – και πως η αναφορά του σε «κόμμα της αντιπολίτευσης», αντανακλά απλώς την παράδοση των μονοκομματικών κυβερνήσεων που έχει πλέον ανατραπεί.
 
Η πλειοψηφία τόνισε πως η δική της ερμηνεία του Κανονισμού, βρίσκεται σε αντιστοίχιση και με τα προηγούμενα των κυβερνήσεων συνεργασίας της περιόδου 1989-1990. Αντίστροφα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του Νότη Μαριά, σημείωσαν πως ο βουλευτής τους, Γιάννης Δημαράς, έλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ακριβώς με κυριολεκτική ερμηνεία του Κανονισμού.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθεί η εκλογή αντιπροέδρου και να προσφύγει η Ολομέλεια στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, τέθηκε σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως και απορρίφθηκε.
 
Κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η Δημοκρατική Αριστερά.


σχετικα αρθρα