current views are: 1

28 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση10:42

Aφιέρωμα της FAZ για το επεισόδιο του δημοσιογράφου της με τον Αλέξη Τσίπρα

Την ιστορία μιας «επικοινωνιακής δυσλειτουργίας» περιγράφει με αφιέρωμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζοντας την επεισοδιακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, θέμα το οποίο αποκάλυψε τo newpost.

Δημοσίευση 10:42’
αρθρο-newpost

Την ιστορία μιας «επικοινωνιακής δυσλειτουργίας» περιγράφει με αφιέρωμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζοντας την επεισοδιακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, θέμα το οποίο αποκάλυψε τo newpost.

Την ιστορία μιας «επικοινωνιακής δυσλειτουργίας» περιγράφει με αφιέρωμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζοντας την επεισοδιακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, θέμα το οποίο αποκάλυψε τo newpost.

O δημοσιογράφος της εφημερίδας, Μίκαελ Μάρτενς κάνει αναφορά σε δημοσίευμα της «Αυγής» την 21η Ιουλίου στο οποίο επισημαινόταν ότι ο ίδιος ήταν «εμπνευσμένος από το στυλ του ανθύπατου με το οποίο οι συμπατριώτες του, οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι της τρόικας συμπεριφέρονται στα γραφεία της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Μάρτενς αναφέρει ότι αυτό που δεν ανέφερε η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στην FAZ αλλά τη διέκοψε έπειτα από 7 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα (στην πέμπτη ερώτηση) και «πέταξε έξω τον δημοσιογράφο». Σχολιάζοντας το συμβάν η εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα, Δανάη Μπαδογιάννη έγραψε σε e-mail στον γερμανό δημοσιογράφο ότι ο ίδιος «ξεπέρασε τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και «έθεσε τις ερωτήσεις με βάση φήμες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες».

Ο κ. Μάρτενς επισημαίνει ότι αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραχωρεί συνεντεύξεις στον «κίτρινο τύπο» θεώρησε ότι ήταν «υποχρεωμένος να διακόψει τη συνομιλία».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το ότι ένας πολιτικός σταματάει μία συνέντευξη και διώχνει τον δημοσιογράφο είναι δεκτό. Κανένας δημοσιογράφος δεν έχει τον κύριο λόγο σε μία συνέντευξη. Όμως οι κατηγορίες περί «φημών και μη διασταυρωμένων πληροφοριών είναι δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα που μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην “Αυγή”» τονίζει.

Στη συνέχεια, ο συντάκτης της FAZ παραθέτει απομαγνητοφωνημένο τον διάλογο που οδήγησε στη «ρήξη» με τον Αλέξη Τσίπρα.

FAZ: Το πρώτο ερώτημα είναι ομολογουμένως παράξενο για μια συνέντευξη, αλλά θα καταλάβετε αργότερα γιατί το ζήτησα. Θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως χιουμορίστα;

Τσίπρας: Ως χιουμορίστα;

FAZ: Ναι, ως χιουμορίστα. Ως άνθρωπος που έχει μια αίσθηση του χιούμορ.

Τσίπρας: “Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τον εαυτό του. Αλλά νομίζω ότι έχω μια αίσθηση του χιούμορ, ακόμα κι αν δεν έχω την τάση να επαινώ τον εαυτό μου. 

FAZ: Καταλαβαίνω. Ο λόγος που το ρωτώ είναι για κάποια σκίτσα στην “Αυγή”. Για παράδειγμα, στις 14 Απριλίου είχατε μια γελοιογραφία στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μπορείτε εμφανίζεται ο Χίτλερ, στην κόλαση, να μιλάει στο τηλέφωνο, και να λέει: «Άνγκελα εσύ; Δεν θα δώσεις καθόλου χρήματα στους Έλληνες; Και εκείνη απαντά: Όχι, όχι, όχι, φυσικά όχι, είμαστε υπόχρεοι μόνο σε σας Φύρερ μου». Το βρίσκετε αστείο; Μπορείτε να γελάσετε γι’ αυτό;

Τσίπρας: Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το έχω δει. Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία στο πλαίσιο της σάτιρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι χιουμοριστικές γελοιογραφίες, που δημοσιεύτηκαν από όλες τις πλευρές – στο “Focus” καθώς και στο “Spiegel” και σε ελληνικές εφημερίδες -, συχνά χαρακτηρίζονται από μια λεπτή αίσθηση του χιούμορ, η οποία όμως κάνει λάθος με την πολιτικώς ορθή σκέψεη που πρέπει να έχουμε για τις σχέσεις των δύο λαών.

FAZ: Ζητώ να το μάθω αυτό γιατί θέλω να κάνω μια πιο γενική ερώτηση. Δεν είναι μόνο για τα σκίτσα και κάποια σχόλια στην “Αυγή”. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις – από εσάς, από μέλη του κόμματός σας, από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο κόμμα σας, από τους ηγέτες των συνδικάτων που πρόσκεινται στο κόμμα σας ή τα οποία θεωρούνται να είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε σχόλια για τέταρτο Ράιχ που θέλει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και να την κάνει αποικία.. Άλλοι μιλούν ( όπως ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός) Παπανδρέου ή τώρα ο Αντώνης Σαμαράς για «ένα ελληνικό Κουίσλινγκ». Πιστεύετε ότι αυτή είναι η γλώσσα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη του 2013; 

Τσίπρας: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είστε καλά ενημερωμένος. Τέτοιες πολιτικές απόψεις δεν υποστηρίζονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την Αυγή” Πρόκειται για πολιτικές απόψεις που δυστυχώς υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά εκπροσωπούνται από τα πολιτικά κόμματα στη σφαίρα της εθνικιστικής δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της γνώμης ότι το πρόβλημα δεν είναι στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά είναι μάλλον ένα πρόβλημα της ευρωπαϊκής φύσης που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ, γιατί οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλά ήσυχα και ήρεμα, όμως οι εκφράσεις του προσώπου του και η γλώσσα του σώματος, ωστόσο, δείχνουν ότι είναι ενοχλημένος. Ξέρει ίσως ακριβώς πως ο ισχυρισμός του, ότι το κόμμα του και η εφημερίδα δεν κάνουν συγκείσεις με τους Ναζί, είναι λανθασμένος. Ακόμη και μια βιαστική ανάγνωση της «Αυγής» το αποδεικνύει. Όχι μόνο τα σκίτσα. Σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε στην Αθήνα εκθέσεις η εφημερίδα στις 20 Ιουλίου είχε τίτλο. «Ο Γκαουλάιτερ Σόιμπλε εξετάζει τους μαθητές του». Δεν είναι ορολογία που παραπέμπει στους Ναζί; αναρωτιέται ο κ. Μάρτενς.

Ένα πράγμα, όμως, είναι αλήθεια, κατά τον ίδιο: Οι συγκρίσεις με τους Ναζί προέρχονται από τη ελληνική Δεξιά, ειδικά από το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και από τον προέδρό τους, Πάνο Καμμένο. Ως παράδειγμα, μερικά από τα σχόλια του κ. Καμμένου στην ιστοσελίδα του κόμματός του:

«Αυτοί οι οποίοι συνεργάζονται με το οικονομικό τέταρτο γερμανικό Ράιχ πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Γερμανοί σκότωσαν τους συνεργάτες τους, όταν αποχώρησαν (ομιλία του στις 10 Ιουνίου 2013).

«Έχουμε διαμορφώσει ως κόμμα με τους πρώτους δέκα βουλευτές που τόλμησαν να πουν “όχι σε όλα, όχι στην συνθηκολόγηση της Ελλάδας, όχι στο γερμανικό ζυγό (….) Θα ενώσουμε τους Έλληνες για να τερματιστεί η ξένη κατοχή από τους τραπεζίτες, τοκογλύφους και τις τοπικές κουΐσλινγκς τους».

(Ομιλία στις 27 Απριλίου, 2013).

Ο γερμανός δημοσιογράφος προσθέτει ότι εκτός από τους Γερμανούς, από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Καμμένο, είναι οι αιτούντες άσυλο. Στις 13 του Ιουνίου 2012 δήλωσε τον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα-Channel: «Βλέπουμε πώς μπαίνουν μέσα στα σπίτια με καλάσνικοφ, περιστατικά τα οποία προηγουμένως δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Εάν η ΕΕ δεν ασκεί πίεση προς την Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει, μετά από όλα αυτά, να απελαύνοει τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, για να τους φροντίσει ο Σόιμπλε».

Ο δημοσιογράφος της FAZ αναφέρει ότι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας και οι δεξιός λαϊκιστής Καμμένος χρησιμοποιούν κοινή ορολογία. Ζουν σε παρόμοιους κόσμους. Μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το συνέδριο του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και σε μια συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου, Τσίπρας και Καμμένος συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας. Ως εκ τούτου, η προτελευταία ερώτηση μου:

FAZ: Αν στα σχόλια αυτά προέρχονται μόνο από εθνικιστές, γιατί τότε φλερτάρετε με ημι-φασιστικά κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ;

Τσίπρας: Φλερτάρουμε με;

FAZ: Φλερτάρετε με ημι-φασιστικά κόμματα.

Τσίπρας: Ημι …;

FAZ:. .. φασιστικά κόμματα.

Τσίπρας: Και πάλι δεν είστε καλά ενημερωμένοι Δεν μπορείτε να αποκαλείτε ένα κόμμα ημι-φασιστικό, το οποίο εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και έχει μια διαφοροποιημένη δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις τους σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλεί ένα κόμμα που αντιπροσωπεύει μια πολιτικώς ορθή άποψη για την κυρίαα Μέρκελ, ημι-φασιστικό. Και θα ήθελα να σας ζητήσω να αλλάξει η διατύπωση της ερώτησής σας.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «ο Τσίπρας έχει δίκιο. Η λέξη “ημι-φασιστική” είναι ακατάλληλη, μια ανόητη υπερβολή. “Λαϊκή δεξιά πτέρυγα” θα ήταν καλύτερος ως χαρακτηρισμός του κόμματος. Λίγο μετά τη συνέντευξη, ζήτησα συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα γραπτώς για τις λέξεις μου. Αλλά αυτό δεν ήταν ταυτό που τον έκανε να σταματήσει τη συνέντευξη. Στη συνέχεια ειπώθηκε:

FAZ:. Τον Ιούνιο του 2012 είπατε ότι  οι κυβερνητικοί εταίροι, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν “κατέβασαν την ελληνική σημαία και παραδοόθηκαν στην Άνγκελα Μέρκελ. Εάν σωστά μεταφέθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, τι σήμαινε ακριβώς;

Τσίπρας: Τον Ιούνιο …;

FAZ: Τον Ιούνιο του 2012, είπατε σύμφωνα με τη «Καθημερινή» , το ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία κατέβασαν την ελληνική σημαία και παραδόθηκαν στην κυρία Μέρκελ. Αν αυτή είναι η σωστή λέξη – φυσικά δεν ξέρω – τι σήμαινε αυτό;

Τσίπρας: Δεν μπορώ να θυμηθώ ότι έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο.

«Με αυτή τη φράση, ο Αλέξης Τσίπρας τελειώνει τη συνέντευξη. Διαμαρτύρεται για κακόβουλες ερωτήσεις και αρνείται ότι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν παραδώσει την ελληνική σημαία στην κυρία Μέρκελ. 

Ωστόσο, βίντεο της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας πριν από τις εκλογές τον Μάιο του 2012, που μεταφράστηκε από την ελληνική τηλεόραση, αποδεικνύει το αντίθετο. Στις 14 του Ιούνίου του 2012, ο κ. Τσίπρας μίλησε στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα και κυριολεκτικά είπε μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι Νέαα Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ είχαν κατέβασαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν ως λάφυρο στην Άνγκελα Μέρκελ. Ένα δελτίο τύπου από το ΣΥΡΙΖΑ περιέχει την ίδια φράση, αλλά χωρίς τη λέξη “λάφυρο”» αναφέρει ο κ. Μάρτενς.

«Τα πράγματα συνεχίζουν με έναν παράξενο τρόπο μετά τη συνέντευξη, καθώς περίπου τρεις ώρες μετά τον διωγμό μου, με πήρε τηλέφωνο η κυρία Μπαδογιάννη. Συγκεκριμένα απαίτησε να της πω με ποιους Έλληνες δημοσιογράφους είχα συναντηθεί και λειτούργησαν ως πληροφοριοδότες μου για να προετοιμάσω τα θέματα. Ανέφερε το όνομα γνωστού συναδέλφου από την Αθήνα. 

Ανέφερε ότι της είπαν πως το σύνάντησα και ζήτησε να μάθει εάν αυτό αληθεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με έλληνες δημοσιογράφους και ρώτησε εάν είχαν επικοινωνήσει με μένα. Αφότου αρνήθηκα ότι είχα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής η κυρία Μπαδογιάννη με ρώτησε: “Είστε σίγουρος ότι δεν έχετε μιλήσει σε κανέναν άλλο από την Καθημερινή σήμερα»;

Ο γερμανός δημοσιογράφος κατέληξε: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποί του αποκαλούν έναν δημοσιογράφο “ανήθικο” επειδή τους αντιμετωπίζει με τις ίδιες τους τις δηλώσεις, δεν λέει κάτι αυτό γι’ αυτούς και την κουλτούρα πολιτικού διαλόγου τους»;


σχετικα αρθρα