current views are: 1

21 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση03:44

Τα «φάλτσα» της κυβέρνησης πριν από την άφιξη της τρόικας

Την τελευταία περίοδο, η κυβέρνηση αντί να δίνει την εικόνα μιας άψογα συγχρονισμένης ορχήστρας, εμφανίζει αρνητικά σημάδια, αφού αρκετά μέλη της κάνουν πολλά φάλτσα. 

Δημοσίευση 03:44’
αρθρο-newpost

Την τελευταία περίοδο, η κυβέρνηση αντί να δίνει την εικόνα μιας άψογα συγχρονισμένης ορχήστρας, εμφανίζει αρνητικά σημάδια, αφού αρκετά μέλη της κάνουν πολλά φάλτσα. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Την τελευταία περίοδο, η κυβέρνηση αντί να δίνει την εικόνα μιας άψογα συγχρονισμένης ορχήστρας, εμφανίζει αρνητικά σημάδια, αφού αρκετά μέλη της κάνουν πολλά… φάλτσα

Το αποτέλεσμα είναι να μην ακούγεται μια ευχάριστη μελωδία, αλλά ένα κακόηχο και άναρχο πρελούδιο. Ως εκ τούτου ο…«μαέστρος» της ορχήστρας, εν προκειμένω της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να έχει εκνευριστεί σε απίστευτο βαθμό. 

Σε μια περίοδο, λίγο πριν φθάσει η τρόικα, όπου η κυβέρνηση όφειλε να είναι «ετοιμοπόλεμη» και να δίνει συντονισμένα τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις, αναδεικνύονται πολλές λανθασμένες κινήσεις από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι τορπιλίζουν την κεντρική κυβερνητική γραμμή. 

«Ακόμα ψαχνόμαστε, παρά τα όσα λέγονται πως όλα λειτουργούν ρολόι» λέει έμπειρος υπουργός που άκουσε τον Αντ. Σαμαρά στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη να επιμένει ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να εμφανίζεται ικανοποιημένος. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα των πλειστηριασμών που ανέδειξε για μια ακόμη φορά την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και φάνηκε και πάλι ότι η κυβέρνηση επικρίνεται για ένα ζήτημα για το οποίο δεν έγινε καμία προεργασία και δεν υπολογίστηκαν οι αντιδράσεις των βουλευτών και της κοινωνίας. 

Χρειάστηκε να πει ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα το χειριστεί ο ίδιος προσωπικά το θέμα, ενώ θα συναντηθεί και αύριο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο

Η κατάσταση τείνει να γίνει κωμική, καθώς επί πάρα πολλές ημέρες έχει δημιουργηθεί μια πολύ αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, για ένα μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι «οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων». 

Ένα άλλο παρόμοιο ζήτημα που ανέδειξε την έλλειψη σχεδιασμού ήταν και το λεγόμενο «σεισμόσημο», δηλ. η επιβολή ενός τέλους στα ακίνητα για τον κίνδυνο σεισμού. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εμφανίστηκε χθες στο Μέγκα και είπε ότι θα επιβληθεί σεισμόσημο στα ακίνητα. Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση και αν και υπήρξε αρχική σκέψη να διαψεύσει το υπουργείο Οικονομικών, τελικά επελέγη να αυτοδιαψευσθεί ο ίδιος ο υπουργός. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση» είπε. 

Το αποκορύφωμα της ανυπαρξίας σχεδιασμού και υπολογισμού των συνεπειών από μια κυβερνητική απόφαση, είναι η ιστορία με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει για εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. 

Μετά από αντιδράσεις πολλών εβδομάδων και αφού η κυβέρνηση έχει υποστεί μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική ήττα, υπάρχει σκέψη να ανασταλεί η τοποθέτηση του Χρ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

        

 


σχετικα αρθρα