current views are: 1

30 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση10:56

Πέτρος Δούκας: Οι εξελίξεις στην Συρία, ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τη θέση της

Τις εξελίξεις στη Συρία σχολιάζει σε άρθρο του ο Πέτρος Δούκας, ο οποίος τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τη θέση της. 

Δημοσίευση 10:56’
αρθρο-newpost

Τις εξελίξεις στη Συρία σχολιάζει σε άρθρο του ο Πέτρος Δούκας, ο οποίος τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τη θέση της. 

Τις εξελίξεις στη Συρία σχολιάζει σε άρθρο του ο Πέτρος Δούκας, ο οποίος τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τη θέση της. 

Όπως αναφέρει ο κ. Δούκας, με την αναστάτωση σε Αλγερία, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, αλλά και την αβέβαιη κατάσταση στην Τουρκία, είναι σημαντικό για τη χώρα μας να αξιοποιήσει την θέση της, ως η μόνη «αξιόπιστη» δύναμη της περιοχής, να είναι δυναμικά παρούσα στις σχετικές διαβουλεύσεις, και να πείσει όλους τους Εταίρους ότι πρέπει να μας στηρίξουν ουσιαστικά.  

Διαβάστε το άρθρο του κ. Δούκα:

«Υπάρχουν δύο εξελίξεις που έχουν οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική και επενδυτική κοινότητα σε αναθεώρηση του ρίσκου και της επικινδυνότητας των επενδύσεων σε κάθε Χώρα και νόμισμα!
Οι εξελίξεις αφορούν 
1. την λήξη του λεγόμενου Quantitative Easing, δηλαδή της περιόδου που οι Κεντρικές Τράπεζες παρείχαν πολύ φθηνό χρήμα στις εμπορικές τράπεζες και στις αγορές, γιά να στηριχθεί κάπως η οικονομική δραστηριότητα, και 
2. τις εξελίξεις στη Συρία με τις πιθανές απρόβλεπτες εμπλοκές και κατάληξη. 

Η αίσθηση ότι το κόστος του χρήματος (των πιστώσεων) θα γίνει πιό ακριβό, σε συνδυασμό με το ότι κάποια κράτη δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων, του πληθωρισμού και των μεγάλων ανοιγμάτων του ισοζυγίου πληρωμών τους, έχει τρομάξει τους επενδυτές στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Βραζίλία, τη Νότιο Αφρική, αλλά και την Τουρκία, με πρώτη συνέπεια την μεγάλη άνοδο των εγχώριων επιτοκίων, του κόστους δανεισμού, αλλά και το κατρακύλισμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους. 

Φυσικά, μιά τέτοια αίσθηση αστάθειας δεν ευνοεί τη Χώρα μας, γιατί η διεθνής επενδυτική κοινότητα “μαζεύεται” στο καβούκι της και “φυσάει και το γιαούρτι”. 

Για παράδειγμα, όχι μόνο η ροή των επενδύσεων επιβραδύνεται ή και αναστρέφεται, αλλά χάνουν πολύ μεγάλο μέρος από την αξία τους και οι επενδύσεις των Ελλήνων στις αναδυόμενες χώρες, όπως της Εθνικής στη FinansBank στην Τουρκία! Δεν μας έφταναν λοιπόν τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε μπροστά μας τη Συρία, το τέλος του Quantitative Easing, τα ανησυχητικά προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές και το χειροτέρεμα του διεθνούς επενδυτικού κλίματος. 

Με την αναστάτωση σε Αλγερία, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, αλλά και την αβέβαιη κατάσταση στην Τουρκία, είναι σημαντικό για τη χώρα μας να αξιοποιήσει την θέση της, ως η μόνη ‘αξιόπιστη’ δύναμη της περιοχής, να είναι δυναμικά παρούσα στις σχετικές διαβουλεύσεις, και να πείσει όλους τους Εταίρους ότι πρέπει να μας στηρίξουν ουσιαστικά.  

Για παράδειγμα, τώρα είναι η ευκαιρία να ζητήσουμε τη δημιουργία ενός Μάρσαλ Fund ύψους €8 δισεκ. γιά επενδύσεις στη Χώρα μας σε αποκρατικοποιήσεις, σε επιχειρηματικά προτζεκτς του ιδιωτικού τομέα, στο Χρηματιστήριο, σε εταιρικά ομόλογα, κ.α. Ούτε εκβιάζουμε, ούτε ζητάμε ελεημοσύνη! Έτσι θα αναστραφεί το κλίμα! Και μόλις αναστραφεί το κλίμα, οι επενδύσεις αυτές θα τους αποφέρουν σημαντικά κέρδη!

* Επίσης θεωρώ πως μιά επίσκεψη Ομπάμα στη Τεχεράνη θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη και ευεργετική! Όσο τρελλό και αν ακούγεται αυτό, οι Πέρσες έχουν καταπονηθεί από την απομόνωσή της και θα εύρισκαν τρόπο να προσαρμοσθούν, χωρίς να θιγεί η υπερηφάνείά τους! Και τα υπόλοιπα θα εύρισκαν πολύ πιό εύκολα το δρόμο τους! Νομίζω πως και οι μουλλάδες είναι έτοιμοι! Η αντίδρασή τους στα πολεμικά σχέδια ήταν ιδιαίτερα υποτονική! Καταλαβαίνουν πως δεν οδηγούνται σε τίποτα σε αυτό το τρελοκομείο της περιοχής! Μήπως θάπρεπε η Κυβέρνηση να εξετάσει αν θάπρεπε να προτείνει και να διευκολύνει κάτι τέτοιο; Η άμεση επαφή θα βόηθαγε στο να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προσέγγυσης και ειρηνικότερης διευθέτησης των πραγμάτων!»


σχετικα αρθρα